2011. július 9., szombat

Hőségriadó - kutyás szemmel!


Egy műanyag gyermek "homokozó" vízzel töltve tökéletes kutyamedence!
 A meleg mindenkit megvisel, tetőfokára hágott a nyár, az elkövetkezendő időszakban melegrekordot dönthet az időjárás. Mindenki tudja, hogy ilyenkor a szervezet számára szükséges a folyamatos folyadékpótlás, s a hőség elkerülése érdekében a hűs szoba vagy vízpart javasolt. De odafigyelünk-e saját kedvenceinkre, tudjuk-e, hogy mire kell egyáltalán figyelnünk?

A kutyák ugyanúgy érzékenyen reagálnak a magas hőmérsékletre, vannak olyan fajták, amelyek fokozottan érintettek, de általánosságban is igaz a tétel: melegben nem dolgoztatunk kutyát, ebbe beleértve a labdázást, futást, bármi egyéb, sok mozgással járó tevékenységet. A sétákat igyekezzünk a kora reggeli, majd az esti órákra korlátozni, nap közben csak annyira mozdítsuk ki őket, amennyi idő alatt elvégezhetik a legszükségesebb dolgukat. Ne felejtsük el, hogy a beton izzó forró lehet, ha máshogy nem tudunk kijutni a házból, a betonon emeljük át a kutyánkat, ha úgy érezzük, hogy az túlhevült. Minden séta alkalmával keressük az árnyékosabb helyeket. Nem hátrány, ha a kutyát a séta előtt vizes ronggyal áttöröljük, amit a séta után is ismételhetünk, de figyelem: a felhevült testű jószágot ne tegyük hideg vizes zuhany alá, mert nagyobb bajt okozhatunk!

A víz életet menthet, mindig legyen nálunk egy palackkal.
Fokozottan figyeljünk a kóbor állatokra, ha lehet, legyen nálunk műanyag edényke (elmosott vajas doboz is remekül megfelel erre a célra) és víz, hogy jártunkban-keltünkben meg tudjunk itatni egy-egy rászorulót. Még ha nem is tudjuk az adott kutyát befogadni, a vízzel megmenthetjük az életét. Ha napozni látunk kóbor kutyát, vigyük őt valahogy árnyékba, egyetlen egészséges kutya sem fekszik ki a tűző napra, hiszen ők is hőgutát kaphatnak!

A kutyák is élvezik a vizet, de ne feledjük: számukra sem kedvezőek a dél körüli
órák, inkább ütemezzük a pancsolást reggelre vagy a naplemente idejére.
Ha már hűguta... Fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, s az érintett állatot azonnal állatorvoshoz tudjuk szállítani. Ha a kutyánk sűrűn liheg, a nyála besűrűsödött, általános közérzete a megszokotthoz képest rosszabb, levertebb, illetve a testhőmérséklete megemelkedik, esetleg hány, szédeleg, valószínűleg a szervezete nem tudta leadni a termelődő hőt, tehát hőgutát kapott. A kutyák esetében ez sajnos halálos lehet, gyakorlatilag a magas láz miatt sérülnek a belső szervek, sűrűbbé válik a vér, s a szervezet megszűnik működni. Ha a hőguta tüneteit észleljük kutyánkon, kezdjük el vizes ronggyal hűteni őt már az állatorvoshoz menet!

Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk kutyánkat a kocsiban, még annyi időre sem, amíg "beszaladunk valahová elintézni valamit", mert az autó percek alatt elképzelhetetlen hőmérsékletűre hevül még akkor is, ha résnyire nyitva hagyjuk az ablakot. Aki látott már kutyát bezárt autóban meghalni - nekem sajnos volt ehhez "szerencsém" egy szabadidős rendezvényen - az tudja, hogy miről beszélek, ennél szörnyebb halált nem nagyon lehet egy élőlény számára elképzelni.

Kell ennél jobb közös elfoglaltság?
Igyekezzünk a kutyánkkal közösen, harmóniában átvészelni a fokozottan meleg napokat, menjünk vízpart mellé, üljünk az árnyékban és igyunk sok folyadékot. A nyár is elmúlik egyszer és nagyon fog hiányozni majd akkor, amikor a mínusz fokokban a tél veszélyeire igyekszünk felhívni a figyelmet.

1 megjegyzés:

  1. Nekem sajnos volt már ilyen esetem.Az egyik ismerősünk az anyukájára bízta a kutyáját(aki már idős volt),és ő meg véletlenül a kocsiban felejtette a kutyát,méghozzá csukott ablaknál.Az a szerencsétlen kutyus meghalt.Az a kutya már korábban híres volt arról mennyi mindent tud.Nagyon sajnáltam :(

    VálaszTörlés