2011. július 24., vasárnap

Amerre nézek, szálkást látok (a 28. hét)

Vannak olyan időszakok, amikor egy-egy szőrtípus kerül többségbe a fajtamentésen belül. Az elmúlt időszak döntően a rövid szőrű tacskókról szólt, de most elértünk a fordulópontra és egy kis szálkás lendületet vettünk. A 28. héten egy kivétellel a szálkások körül forgott a nagy tacskó univerzumunk, amit én személy szerint nem is bánok, hiszen - bár rövid szőrű tacskók mellett nőttem fel - nem kicsit vagyok elfogult a szálkás szőrűekkel...

Lett egy új kutyánk, akit Rattannak neveztünk el. Számára is szeretnénk mielőbb megtalálni az új, végleges otthont, mert valami szerencsétlenség folytán elkerült eredeti családjától, s egy magát állatvédőnek mondó, de a többszázra duzzadt létszámú állományt fenntartani, ellátni nem tudó személy telepére került. A Noé Állatotthon önkéntesei vették észre, s azonnal hívtak, hogy tudunk-e segíteni. Természetesen ilyen esetben tudunk, nem is nagyon mondhatna mást az ember. Rattan tíz év körüli, elhanyagolt, túlsúlyos, sérves, gyulladt szemű, csupa bolha szálkás szőrű tacskó szukaként érkezett, s egy nap alatt lett belőle egy frissen kozmetikázott, fürdetett, parazitamentesített, szemkezelt tündér, aki a nap 24 órájában képes csóválni. Szobatiszta, barátságos, ragaszkodó és most nagyon-nagyon hálás. Tudja ő, hogy megmentettük, s ez jó dolog. (Csak nagyon szomorú belegondolni, hogy azok, akik hátramaradtak, azok, akik nem tartoznak egyetlen szervezett fajtamentéssel rendekező fajtához sem, mert keverékek, azokkal mi lesz.)

A szálkás hétbe kakukktojásként érkezett a hosszú szőrű törpe tacskó kan, Omar. Őt is sikerült ideiglenes befogadónál elhelyeznünk, ahol most ismerkedik a lakásban élés rejtelmeivel, illetve a nagyvárosi környezettel. Egyelőre jól veszi az akadályokat, de ha valamitől megijed, egész egyszerűen lefagy, lemerevedik.

Pörge tacskó mentős karrierje nem tartott sokáig. A hat éves szálkás szőrű kaninchen szuka megérkezett és mindent vitt. Már a rendelőben mindenkit elvarázsolt az aprócska, de kiegyensúlyozott, kiváncsi kiskutya. Jókat mosolyogtam, amikor valaki megkérdezte, hogy ő kölyök-e. A kaninchen tacskókat még nem nagyon ismerik az emberek, pedig karakán kis lények, igazán nagyon szerethetőek.

Pörge hat éves, de senki meg nem mondaná róla. Sejtettem, hogy rá nagyobb lesz az érdeklődés, de ideiglenes befogadója, Csipet-Csapat megkönnyítette a dolgomat, mert gyakorlatilag alig néhány nap alatt "elvérzett". Pörge marad. Gratulálunk az új falkataghoz és hosszú, boldog közös életet kívánunk! (Na, és persze mindent köszönünk.)
A 28. héten többen is átestek az ivartalanításon. Azt tudnotok kell, hogy a ti támogatásotok nélkül nem nagyon tudnánk már új kutyákat befogadni, mert egy kutya mentése nem csak annyiból áll, hogy elhozzuk és tároljuk, már az első időszakban is rengeteget kell rá áldoznunk akkor is, ha amúgy teljesen egészséges: veszettség és kombinált oltás, egyedi azonosító chip, féreghajtó, bolhairtó, ivartalanítás... Több állatorvossal vagyunk kapcsolatban, s mindig igyekszünk megtalálni az optimális megoldást a beavatkozásra, figyelembe véve a kutya adottságait, az elhelyezkedést, a nyitvatartási időt, s hogy hétköznapi vagy inkább hétvégi műtét lenne a preferált. Kedvezményt mindenhol kapunk, de még így is eltérőek a szolgáltatási árak, illetve csak egy helyen tudnak számunkra hitelezni, a többi orvosnál azonnal fizetnünk kell. Erre pedig nem lenne lehetőségünk a támogatásotok, kisebb-nagyobb adományaitok nélkül. Szeretném megköszönni, hogy segítetek, hogy hozzájárultok állatvédelmi tevékenységünkhöz, nélkületek nem menne. Nekünk 200 Ft is segítség.

Ezen a héten mindenkinek ki is egyenlítettük a számláját, aki átesett az ivartalanítási beavatkozáson. Így az már tartozásként nem halmozódik fel, ez pedig megnyugtató érzés.

Hosszú idő után végre sort kerítettünk bonyhádi Bora ivartalanítására, aki gyakorlatilag már eddig is gazdás kutya volt, de a műtét után legalizálódhat P1-Lotti falkájának tagjaként, Reznor nagy örömére.

Szintén régóta halogattuk a műtétet, félősségére való hivatkozással Abakannál, a szálkás szőrű törpe tacskónál, de most már nem kerülhetette el a végzetét. Üröm az örömben, hogy a rendelőben sikerült megkapnia egyik menekülési kísérlete közben az asszisztens kezét. Szerencsére nem komoly a seb. Ezúton is jobbulást kívánunk Móninak!

Abakan régóta "van gazdijelöltje" státuszban van, sok mindentől függ az, hogy ő véglegesedhet vagy sem, ezt most már igyekszünk rövidre zárni. Maga a kutya sem annyira egyszerű eset, mert félénk és alulszocializált, de domináns. Kezdő kutyás kezébe biztosan nem való. A mostani helyén imádják, ő is nagyon jól beilleszkedett az ottani kutyák közé, de le kell ülnünk átrágni, hogy az ő szempontjából mi lenne a célravezető. Én reménykedem, hogy maradhat. Mert ő már oda tartozik. De a döntés csak részben az enyém.

Hadnagy még nincs régóta nálunk, de számára is eljött az idő, hogy elveszítse koronaékszereit, különösen mivel a kytice által készített gazdikereső videó nagy sikert aratott, s többen is szeretnének megismerkedni őuraságával. Most már semmi nem állhatja útját egy szerencsés gazdisodásnak. Szeretném megköszönni itt is és ezen a módon is Hadnagy ideiglenes befogadóinak a segítséget!


Krampusz, a szálkás szőrű tacskó szuka nem sokat időzött a gondozásunkban, ezen a héten már új otthonában hajtotta álomra fejét. Van saját kanapéja, s elkezdődött egy boldog élet számára is. Boginak köszönjük, hogy segített Krampusz fuvarjában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése