2012. január 3., kedd

2011: az első, hevenyészett számok

Sok minden történt az elmúlt évben, rengeteg örömben, de sajnos szomorúságban is volt részünk. A képtárat nézegetve összeállítottam az első "statisztikákat", de ezek még nem a hivatalos számaink, csak impressziók, hogy lássam, hogy mit hagytunk magunk mögött, s hogy tervezni lehessen a 2012-es évet, ami ismét számos kihívást rejteget, s nem titok: mint minden non-profit szervezet, mi is a túlélésért küzdünk, s igyekszünk teljes évre tervezni, takarékoskodni, beosztással élni, ütemezni a kifizetéseinket és racionalizálni, hiszen számítunk arra, hogy az esetlegesen bevezetésre kerülő ebadó nem fogja segíteni a válság miatt már amúgy is megemelkedett leadások számának csökkentését, s a megváltozott adójogszabályok eredményeként az adó 1%-os bevétel is kevesebb lehet, miközben minden drágul, minden egyre többe kerül és az örökbefogadási kedv sem valószínű, hogy szárnyalni kezd. De igyekszünk nem pesszimisták lenni, viszont szeretnénk racionalisták maradni.

2011-ben 75 kutya került a tacskó fajtamentés gondozásába, de voltak többen is, akiket nem sikerült 2010-ben örökbeadnunk, így ők növelték az év során menedzselt kutyalétszámot. A 75 kutyából 50 volt a fajtatiszta és 25 a keverék. A nemek aránya majdnem egyenlően alakult, 38 szuka és 37 kan érkezett az elmúlt évben. Továbbra is a szálkás szőrű tacskókból van a legtöbb mentésre váró, a rövid szőrűek közül sokat a keverékek közé soroltam, az ő esetükben a legnehezebb a tacskó és nem tacskó közötti határvonalat meghúzni. Általában a normál méretből kerülnek ki a kutyáink, de mint minden évben, most is voltak törpe, illetve kaninchen védenceink is. Ebben az évben is voltak különleges színű kutyáink, soha nem hittem volna, hogy "red dapple" vagy csíkos tacskó védencünk lesz valaha is.

Minden kutyánkat oltottuk, chipeztettük, ivartalanítottuk, az egyéb szükséges állatorvosi beavatkozásokat elvégeztettük, sokan ideiglenes befogadóknál várakozhattak, amíg a tökéletes gazdi rájuk talált, sokukat éppen az ideiglenes befogadójuk fogadott örökbe, de voltak, akiknek "csak" a tárnoki kennelsor jutott.

A 2011-ben gondozásba vett kutyák közül az év során 61-et örökbe is adtunk, közülük heten költöztek külföldre és kettő kutyának lett meg az eredeti gazdája. Szerencsére sikerült az összes 2010-es "áthozat" számára is gazdát találnunk, illetve egy 2009-es védencünk, aki az év során került vissza a gondozásunkba is új otthonra lelt újra.

A 2011-es védenceink jelentős része gazdától vagy a kutya tenyésztőjétől került a gondozásunkba, ez elmozdulás a korábbi évekhez képest, egyre többen keresnek meg minket, hogy segítsünk, mert megváltozott körülményeik miatt nem tudják tartani a kutyát. Mi pedig nem ítélkezünk, ezek a kutyák is várólistára kerülnek, de mindig elsőbbséget élvez a sérült vagy gyepmesteri telepről, altatási veszély elől érkező kutya. De nem vagyunk "felesleges kutya átvevő hely", senkit nem oldozunk fel a döntése miatt, mi kizárólag a kutyára koncentrálunk.

A 2012-es évet 14 kutyával nyitottuk meg, közülük kilencen tényleges gazdára várók, négyen gazdijelöltesek, csak a papírokat, véglegesítést kell bonyolítanunk, illetve egy kutyánk hamarosan egy szervezetileg új, de az azt alapító személyek tekintetében régi német kapcsolatunkon keresztül Németországba költözik majd. A várólistánk pedig hosszú. Továbbra is. Így indul tehát a 2012-es év.

Ha valaki ért hozzá és van türelme, legyűjtögetne minden, 2011-ben örökbeadott védencünkről egy-egy fotót, slide showba rendezné őket megadott, bár nem túl merev elvek szerint és zenét is varázsolna alá, jelentkezzen az info@futrinkautca.hu e-mail címen. Sajnos én nem vagyok elég tehetséges hozzá, de mivel másik fajtamentő csoportnak is készül ilyesmi, büszkeség lenne a tacskókat is ilyen formán viszontlátni. Szóval: van valaki, aki ért ehhez és vállalja?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése