2012. február 11., szombat

2012. a demodex éve lesz? (Az 1. hét egyenlege)

A tacskó fajtamentés is megnyitotta a 2012-es évet, ez sok mindent jelent, nem csak annyit, hogy elmúlt egy év és jött egy újabb. Voltak olyan napok az elmúlt időszakban, amikor egyáltalán nem volt biztos, hogy ebben a formában tudjuk folytatni, a minőségből pedig nem adnánk le: ha valaki a gondozásunkba kerül, akkor az életét nem fenyegeti veszély, minden szükséges ellátást megkap, beoltatjuk, chipezzük, ivartalanítjuk, s ellenőrzötten adjuk gazdához. De a kezelések drágák, a bajban lévő kutyák száma emelkedik, illetve mi is egyre többről szerzünk tudomást, hiszen egyre többen tudnak a létezésünkről. Azt hiszem, hogy elmondhatom, hogy mindent, de tényleg mindent megpróbálunk források felkutatására, hogy az egyik évből a másikba úgy mehessünk át, hogy tudjuk: 365 napig biztosan fenn tudjuk tartani a fajtamentést, legyen tervünk nem csak szakmai, hanem pénzügyi értelemben is. Szóval számítanánk rátok az idén is. Mert nélkületek ez nem menne. És bár már közhelynek számít, de minden forint számít.

Úgy néz ki, hogy sajnos lesz is mire költenünk, ha a 2011-es év a gerinc éve volt, akkor jó eséllyel a 2012-es év a demodex éve lehet... Az első kettő demodexes tacskó lányunk az év első hetén érkezett, elkeserítő állapotban. A demodex elvileg egy egészséges kutya számára "semmi", de ha egy kutya immunrendszere kevésbé jó állapotú vagy valami miatt kevésbé stabil érzelmileg, lelkileg, akkor ezek az amúgy lassú atkák képesek az uralmuk alá hajtani a kutyát, megsemmisítve a kültakarót borító szőrzetet, iszonyatos fájdalmakat, viszketést okozva, bevonzva a gombás felülfertőzés lehetőségét és felborítva a kutya hőháztartását, s tovább rontva az amúgy sem stabil állapotát.

A fotón Mici és ideiglenes kutyatársai - ha tüzetesen megnézi valaki
a fotót, láthatja: Mici lábán nincs szőr - ez a demodex
Nem írtuk külön, de a korábban demodexes előélettel rendelkező Mici tacskó lányunk is visszaesett, a lábairól, hasáról lement a szőr, a normál esetben hatásos atka ölő injekció nem segített, mint ahogy önmagában az alternatív gyógyászat sem, hosszú heteken át járt Micike a csoda doktor bácsinkhoz, dr. Czuppon Balázshoz Szentendére, s most már talán tényleg megindul a gyógyulás, a levedző, felülfertőzött sebek legalábbis már eltűntek és a kutya kedve újra a régi. De most már tudjuk, hogy újra előjöhet, kiújulhat, mert Mici nem tökéletesen stabil kutya, érzékeny. Gazdát keresünk számára, aki odafigyel erre a problémára, s a legkisebb gond esetén megkezdi a kezelést. Mici amúgy a tökéletes kutya: szobatiszta, barátságos, ragaszkodó, de inkább egyedüli, ölben ülős, keveset egyedül lévő kutya szeretne lenni.


Ezen a héten pedig két új demodexes kutyalány érkezett, s akik közben követik az eseményeket, már tudják, hogy nem álltunk meg itt, további hasonszőrű kutyák is érkeztek. De az első héten nem léptünk túl nagyot, azt vállaltuk, akinek találtunk befogadót, mert egy demodexes kutya nem mehet kennelbe, panzióba pedig nem fogadják, az emberek többségét ráadásul riasztja egy szőrtelen, beteg kutya látványa, szóval hatalmas volt a kihívás, hogy egyáltalán egyet el tudjunk helyezni. Orsi sietett a segítségünkre, így jöhetett el Zsarátnok és Audrey, a két rövid szőrű törpe tacskó szuka. Egyből meg is kezdődött a kezelésük, de ez egy hosszabb folyamat, ráadásul meglehetősen költséges is, így egyből segítséget is kell kérnünk. Aki hozzá tudna járulni a mostanra jelentősen kibővült demodexes tacskó csapatunk állatorvosi költségeinek finanszírozásához a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számlaszámán keresztül teheti meg, a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni: tacskó demodex.

Már ennyi hír is elég lett volna az első hétre, de jött egy súlyos fejsérülésű "áltacskó", Mimikri, akivel egyből roboghattunk a kórházba, hogy a sebeit ellássák, majd ideiglenes befogadóhoz költöztettük őt.

Egy magánszemély kért segítséget egy szálkás szőrű tacskó szukának, Lolának, akit egy másik szervezettől fogadtak örökbe, de a gazdának tervezett nagymama számára a kutya temperamentuma és lendülete túl soknak bizonyult. Szerencsére Lola helyzete viszonylag hamar rendeződött is.

S ha még nem lett volna elég intenzív a 2012-es év kezdőhete, egy ivartalanítási műtétet is terveztünk. Olla, az elhanyagolt állapotban Békés megyében talált szálkás szőrű tacskó keverék szuka esett át az ivartalanítási beavatkozáson, hogy ténylegese készen állhasson arra, hogy valaki örökbefogadja őt. Ideiglenes befogadójának, Ayrinnak köszönjük a segítséget!

Van egy olyan mondás, hogy amilyen az első hét, olyan lesz a többi is. A mi első hetünk nagyon intenzívre sikerült, s a világ a szokásos történések mellett a bőrproblémák jegyében telt. Szép kilátások 2012-re, de igyekszünk majd helytállni, ahogy eddig is tettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése