2012. február 19., vasárnap

A 3. hét a keverékek időszaka volt

A tacskó fajtamentés alapvetően a fajtatiszta, bajban lévő tacskók mentésére jött létre, de azért lehetőségeinkhez mérten mindig segítünk egy-egy tacskó keveréknek is, hiszen ők is a "mi kutyánk kölykei"... Az ő esetükben is fontos az, hogy szerető otthonra leljenek, de ezt már ivartalanítva tehessék meg, hogy ők még véletlenül se járulhassanak hozzá további almok létrejöttéhez. Egyre inkább azt tapasztalom, persze ez egy szubjektív megfigyelés csupán, hogy az emberek többségének tacskó képe a valóságban nem egy tacskó képe, hanem egy tacskó ősökkel is rendelkező, rövid lábú, lógó fülű keverék kutya, amolyan "falusi Buksi". De hová tűnt a világunkból az igazi, fajtatiszta tacskók képe? Nem szeretném azt hinni, hogy egy kiváltságos réteg számára marad megismerhető A TACSKÓ... Közben pedig mentem, mentjük a kevésbé szerencsés tacskókat, azokat, akik bár fajtatiszták (annak tűnnek), nem képviselnek a fajta szempontjából értéket, viszont tökéletes társkutyák, illetve ezek keverékeit, a "közvélekedés szerinti tacskókat". Ez a hét meghajolt a tacskómixek előtt, nekik nyújtott segítséget. Csak mert hideg van, mert altatások várhatók, csak mert segítünk, ha éppen van rá lehetőségünk.

Így lett nekünk egy "óbabilóniai pingvintacskónk", Zsike az egri menhelyről. Ez a kiskutya valaha nagyon szeretve lehetett, a változások nagyon megviselték, de a szobatisztaságról pld. nem mondott le, s tökéletesen viselkedik a lakásban továbbra is. Ideiglenes befogadónál helyeztük el. Hamar kiderült, hogy félelmeit nem két perc alatt fogja hátrahagyni.

Artik a kinagyított tacskó-másolat a gödöllői gyepmesteri telepről érkezett hozzánk, már nagyon régóta várólistán volt, s azért ígértünk segítséget, mert helyhiány miatt félő volt, hogy több kutya altatásra kerül. Amikor az utolsó segítségkérést kaptuk, akkor már kritikus volt a helyzet, így végül nem csak Artikot, hanem a kenneltársát, Sitrát is elhoztuk, hogy egy kennel felszabaduljon legalább. Artik amúgy valakinek nagyon jó kutyája lesz, persze még sokat kell tanulnia, de a jó hír, hogy ő nagyon igyekszik. Értelmes, lendületes, sportos gazdára vágyó kutya.

Sitra nem tacskó, hanem egy közepes termetű keverék szuka, aki Artik kenneltársa volt a gödöllői gyepmesteri telepen. Sitra alapvetően barátságos, ragaszkodó, jó idegrendszerű kutya, viszont a kutyákkal való viszonya félelem bázison nem indul soha egyszerűen, mert ő morog, ugat és ezt nem minden kutya viseli jól. Ha egy kutyával megismerkedett, akkor játékos, őrülten futkosó jószággá válik. Ideiglenes befogadót is keres, de természetesen nagyon örülne egy végleges családnak. Fiatal, egy év körüli, oltott, chipezett, ivartalanított, gyerekbarát.

A kutyamentés nem csak a kutyák begyűjtéséről szól, bár kétségkívül az a leglátványosabb része, annak van hírértéke, ha valaki érkezik, pláne, ha rossz állapotban teszi azt, de aztán jönnek az unalmasnak tűnő, de rendkívül mozgalmas hétköznapok, amikor az állatorvosi köröket intézzük, hirdetünk, érdeklődőkkel egyeztetünk, szocializálunk, szeretgetünk. Erre a hétre négy kutyánknak szerveztük meg az ivartalanítását.

A most gondozásunkba kerülő szuka kutyáknál igyekszünk az állapotuk és státuszuk alapján lehető legkorábbi időpontban elvégeztetni az ivartalanítási műtétet ebben az időszakban, mert tüzelési idő van... Azt pedig nem kell ecsetelnem, hogy mit jelent, ha tüzelő szuka kerül hozzánk: ha a kennelsoron tudunk csak számára helyet szorítani, akkor megőrjíti a még ivaros kanjainkat, akik evés helyett lesoványodhatnak, s a feszültség is fokozódik. A tüzelő szukák örökbeadásának a lehetősége is kitolódik, mert 4-6 hétig nem ivartalaníthatók, így igyekszünk elkerülni... Persze nem mindig sikerül: jelenleg Keltike például tüzel. De már így érkezett...

Sárma viszont biztosan nem fog, mert ő ezen a héten megoperálásra került. Szépen viselte a beavatkozást, lábadozik.

Szintén átesett a műtéten Szeklice, a valamikor volt tenyészszuka, aki most már csak családi kedvenc szeretne lenni. Középkorú, de nem idős, emberekkel barátságos, más kutyákkal is jól kijön, a cicákat sem bántja, bár kergeti.

Persze nem csak a szukákra hegyeződött ki az állatorvosi vizitek szervezése, kanjaink is kivették a részüket ebből a programból. Ivartalanításra került Tupac, a hosszú szőrű törpe tacskó kan, illetve átesett a beavatkozáson Béni is, akit ezt követően "ideiglenes befogadói" (jaj, ki gondolta komolyan annak őket, mi nagyon reménykedtünk, hogy nem azok!) örökbe is fogadtak. A szerződés aláírására ugyan kicsit később került sor, de innentől gazdis.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése