2011. március 31., csütörtök

Most minden tacskó kedvelő segítségére szükség lenne...

Időről időre eljön az a pont, amikor nincs már tovább miből csinálni. Most megint ezen a ponton járunk, ezért is kérnénk minden támogatónk, olvasónk, tacskó kedvelő ember segítségét. De hogy miért és mire, arról szóljon ez a bejegyzés.

Ladárt az Illatos útról mentettük,
sokat kellett várnia, de mostanra
boldog gazdás kutya.
A tacskó fajtamentés átlagosan 15-20 tacskót és tacskó keveréket gondoz egy hónapban. Éves szinten száz feletti a megmentett sparhelt lábúink száma, ami a pénzügyi forrásaikat és a mozgósítható önkéntesbázist tekintve nagyon szép szám, különösen, ha azzal hasonlítom össze, hogy néhány éve még csak 20-25 kutya fért bele az éves mentési keretbe.

Az egyesületünkhöz érkező kutyákat általános orvosi vizsgálatnak vetjük alá, mindannyian kapnak féreghajtót, bolha- és kullancs elleni kezelést, veszettség elleni és kombinált védőoltást, egyedi azonosító chipet, illetve amennyiben a kutya állapota indokolja vagy elmúlt 8 éves, akkor teljes vérképet is kérünk, hogy a szervek általános állapotáról is tájékozódni tudjunk. Minden kutyánk átesik az ivartalanítási beavatkozáson, amennyiben belefér, ezzel egyidőben átnézik a fülüket és a fogaikat is, illetve ha szükséges, ezek kezelése is megtörténik. Sok kutyánknál van egyéb tennivaló, a gyulladások, megfázásos jellegű betegségek már hétköznapinak mondhatók, de volt több bőrférges, daganatos vagy egyszerűen csak kiéheztetett, s emiatt speciális májkímélő diétára és roborálásra szoruló kutyánk is, nem említve a különböző bőrbetegségek kezelését a bolhaekcémától a gombás fertőzésen át a rühatkáig.

A tacskó fajtamentés állatorvosi tartozása
2011 március elején
Ezek a beavatkozások, labor- és utrahang vizsgálatok, röntgenképek pénzbe kerülnek, s bár kapunk kedvezményt állatorvosainktól, de a végösszeg így is jelentős. A Felicavet Állatkórház azzal is segíti munkánkat a kedvezményes árú, de magas minőségű szolgáltatás (pld. nem elhanyagolható szempont, hogy tudnak kórházi ellátást biztosítani, illetve hogy a műtéteknél az ún. gázos altatást alkalmazzák, amelynek kockázati százaléka elenyésző) mellett, hogy amennyiben nem tudjuk kifizetni azonnal a számlánkat, "tartozhatunk". Most pedig tartozunk, nem is kevéssel, a március eleji számokat tekintve több, mint 300.000 Ft-tal. Ezt pedig mielőbb ki kellene fizetni, hiszen közben gyűlnek az újabb, kifizetetlen számlák, melyeket csak úgy tudunk elkerülni, ha átmenetileg nullához közelire csökkentjük a gondozásba veendő állatok számát, ami viszont azt jelenti, hogy a bajban lévő tacskók esetlegesen elaltatásra kerülhetnek a gyepmesteri telepeken, szegényebb menhelyeken.


Komód az Illatos útról került a gondozásunkba,
megtettünk érte mindent, ami állatorvosilag és emberileg
megtehető volt, mégsem tudtunk rajta segíteni

Az állatorvosi költségek mellett jelentős kiadást jelent a tárnoki kennelsoron eltöltött napok után fizetendő panziódíj és az alkalmazottunk ráeső munkabére, amellyel viszont nem tartozhatunk, ott a tárgyhónapot követően fizetnünk kell. Hogy ez megtörténhessen, az Egyesületen belüli egyéb tevékenységi csoporttól kellett "kölcsönkérnünk", mert a tacskók kasszája kiürült. Jelenleg közel 200.000 Ft az a belső tartozás, amit az alap tevékenységi csoport biztosított számunkra, de amelyre nekik is szükségük lenne a mentett kutyák körüli tennivalóik finanszírozásához. Viszont számunkra az ő segítségük ténylegesen életmentő, azt hiszem, hogy ezt hívják a csapat erejének, ha tehetnénk, mi is ugyanígy segítenénk a másik szervezeti egységeknek.


Fidó bácsit a születésnapja előtt adták le
az Illatos úton, s csak amiatt menekült meg,
mert egyesületünk egyik tagja éppen a
telepen volt - Fidó bácsi, idős kora ellenére
szerető otthonra lelt.
 A mentett kutyáink száma a mostaninál lényegesen alacsonyabb lehetne, ha nem segítené munkánkat számos ideiglenes befogadó, ahol panzióköltség nélkül, ráadásul családi környezetben, így az örökbeadási lehetőségüket is jelentősen megnövelve várakozhatnak védenceink. Nekik kiemelten hálás vagyok, mint ahogy hálás vagyok mindenkinek, aki fuvarozásban, hirdetésben vagy bármi egyéb módon segíti munkánkat, a mentett tacskókat.

Ahhoz, hogy kiszámíthatóvá váljon a működésünk, rendszeres utalókra is szükségünk lenne, akik minden hónapban akárcsak 500-1000 Ft-tal hozzájárulnának a kiadásaink finanszírozásához, melyek havi szinten minimális költségigény mellett is meghaladják a 100.000 Ft-ot.

Demizsonra sem sok jó várt volna a gyepmesteri telepen
ilyen megőszült fejjel, megfáradtan - mostanra ő is révbe ért!
Kérek mindenkit, aki teheti, segítsen rajtunk, hiszen itt tényleg a "lét a tét". Az adományokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámláján tudjuk fogadni. Ha valaki általános támogatás nyújtana, kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel: TACSKÓ. Ha valaki valamelyik "tartozásban" lévő kutyánk állatorvosi költségeihez adakozna, akkor a TACSKÓ megjelölés mellett tüntesse fel a választott kutya nevét is.

Mivel a banki átutalás alapján nem tudjuk az adományozót beazonosítani, így kérünk mindenkit, aki utalt, legyen szíves, írjon egy e-mailt a futrinka2011@gmail.com e-mai címre, hogy megköszönhessük támogatását, mely hatalmas segítség kutyáink számára!

Hella 5 éves koráig nem járt
a kennelén kívül - mindent nálunk
kellett megtanulnia, de sikerült!
Amennyiben arra igény van, igyekszem havi szinten legalább egy vázlatos áttekintést adni a bevételek alakulásáról csakúgy, mint a költségekre vonatkozóan is, hiszen semmi sem titkos.

Köszönjük, ha megosztod tacskós ismerőseiddel. Ez a kérés sajnos mindig aktuális.
Számítunk rátok, mert veletek közösen vagyunk csak képesek nap, mint nap a csodára!

3 megjegyzés:

  1. nekem sincs túl sok pénzem, de amint fizumhoz jutok, utalok egy kis pénzt! én is boldog szálkás:) tulajdonos vagyok már lassan 9 és fél éve! és nap mint nap olvasom a tacskófajmentés bejegyzéseit és a blogot is! :) imádom őket!!! sajnos befogadni nem tudok egyetlen kutyust sem, mert pesten albérletben élet, de próbálom segíteni őket! 1% - kal, vagy azzal, hogy megosztom a bejegyzéseket fb-on! Móni

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen, Móni! Minden kis figyelmesség hatalmas segítség nekünk. :)

    VálaszTörlés
  3. Hellóka!

    Adó 1%-hoz tudnál nekem adatokat küldeni az enymytodeya@gmail.com címre, szívesen segítenék nektek ezzel is..

    VálaszTörlés