2012. április 3., kedd

Ki fizeti a révészt vagy támogatás-kérőben

A 2012-es év a nagy állatorvosi költség-igényű, kritikus esetek éve eddig és nem is valószínű, hogy ebben a helyzetben nagy változás állna be, hiszen ahogy látjuk, egyre többen jutnak el odáig, hogy nem tudnak gondoskodni a kutyáikról, viszont az érzelmi szálak miatt lemondani sem tudnak róluk, aztán meg ha gond jelentkezik, nincs pénz az időbeli kezelések megindítására. S itt jövünk mi, amikor már az utolsó utáni lehetőségeknél jár a kutya, amikor már nem csak a betegség ellen, hanem a kutya túléléséért is küzdünk.

A válság, a gazda lelki instabilitása, a bizonytalanság a kisállatokra is kihat, náluk is jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyek egyértelműen lelki okra vezethetők vissza, nincs mögötte közvetlen szervi probléma. Ha a kutya fél, nem érzi magát biztonságban, a környezetét nem tudhatja támogató közegként maga mellett, akkor egy kevésbé stabil idegrendszerű jószág megbetegszik.

Erre talán jó példa az, hogy soha ennyi demodexes tacskónk nem volt, ilyen elhanyagolt állapotú kutyákat pedig nem is nagyon szeretnénk most egy jó ideig látni. A demodexet okozó élősködő minden kutyán megtalálható, de tüneteket csak néhány esetben okoz.

Balett, Lestyán, Narnia, Kálmos, Audrey és Zsarátnok azok a tacskók, akik az elmúlt időszakban súlyos demodex fertőzéssel kerültek hozzánk, s akiknek gyógykezelése és az egyéb beavatkozások jelentősen megterhelték az Egyesületet anyagilag.

Emellett kettő műtétre szoruló kutyának is sürgős segítségre volt szüksége, mindegyikhez volt köze az embernek, s mind a két esetben nekünk kellett helytállnunk.

Lili története a Facebookon kezdődött, ahol körbejárt a híre. Természetesen hozzánk is eljutott, de alapvetően az ilyen "fajtatiszta babakutya kis hibával ingyenesen gazdát keres" típusú hirdetésekre őszintén szólva nem ugrunk, mert tapasztalat: valahogy rájuk mindig nagyobb az érdeklődés, de azt vállaltuk, hogy ha valaki szeretné őt felelősen (ivartalanítást is vállalva) magához fogadni, támogatni fogjuk a műtét lehetőségével, a kutya rehabilitációjával. Lilit a Primavet Állatkórház profi állatorvosi csapata operálta, s bár tökéletes sajnos nem lesz a lába, mert a ficam miatt nem tudott együtt növekedni a többi csonttal, de talán fájdalommentes és aktív életet élhet.

Valley egy mázlista, pláne mert nem is fajtatiszta tacskó, csak az ősök között volt valahol egy tacskó szerű kutya. Valley viszont az autópálya és a vadkerítés között feküdt sérülten, esélytelenül, hiszen ott amellett, hogy gyakorlatilag észrevehetetlen volt, egyben megközelíthetetlen is, de a túlélési esélyeit is minimálisra csökkentette az, hogy kijutni sem tudott ebből a szorult helyzetből. Valley combcsontja törött és az ütéstől összezúzta a medence csontot is, így nála egy nagyobb műtéti beavatkozásra volt szükség. Szerencsére a műtét jól sikerült, melyért a Felicavet állatorvosi csapatát illeti köszönet, illetve a megtalálói ideiglenes befogadót is kerítettek neki.

Egy ismeretlen kórtörténetű, de súlyos tüneteket mutató szálkás szőrű tacskó (keverék?) szuka, Hektika is a gondozásunkba került. Az ő esetében egyelőre azt sem tudjuk, hogy pontosan mivel állunk szemben, hogy a tünetek mögött egy olyan betegség áll, amely kezelhető vagy a mostani működését már kialakult és örökre érvényes állapotnak kell tekintenünk. Ahhoz, hogy ne csak megőrzőként, hanem felelős szervezetként járjunk el, ki kell vizsgáltatnunk őt. Az első röntgeneken már túl van, még vár rá vérvizsgálat, neurológiai vizsgálat és mindenféle tesztek, továbbá egy MR.

A nem olyan régen érkezett Dödölle életéért is küzdünk, mert sajnos tiszta takony, alig kap levegőt, s mivel csont sovány, így nincsenek tartalékai sem. A láztól kiszárad, kedvetlen, nem eszik. Nála kértünk szopornyica-tesztet a biztonság kedvéért, illetve bakteriológiai vizsgálatot, amelynek eredményeként váltani is kellett az antibiotikumot, de sajnos nem vagyunk túl a nehezén, de amíg ő nem adja fel, mi nem tehetjük meg. (Dödölle szopornyica-tesztje pozitív, a kutya jelenleg az életéért küzd.)

Végezetük pedig maradnak a "szokásos" tennivalók, az oltások, chipezések, ivartalanítások, vérvételek, mindenféle apró-cseprő egyebek, amelyeket a gondozásunkba kerülő "egészséges" tacskók és tacskó keverékek esetében kell lebonyolítanunk.

Ahhoz, hogy a többségében állatorvosi, de ehhez kapcsolódóan egyéb, jellemzően kutyapanziós, parazita ellenes szerekre vonatkozó állatgyógyászati költségeinket ki tudjuk fizetni, szeretnénk segítséget kérni támogatóinktól, olvasóinktól, barátainktól, a tacskós közösségtől. Akár 500 Ft is hatalmas segítség nekünk, hiszen ha sokan adnak, akkor a felhalmozott tartozás rendezhetővé válik.

Kérünk titeket, hogy tiszteljetek meg minket a támogatásotokkal, működésünk alapját jelenti az odafigyelésetek. Az utalásokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000
számú bankszámlájára várjuk. A megjegyzésbe kérjük írjátok bele: TACSKÓ ORVOS.

A beérkező adományokról ebben a bejegyzésben beszámolunk! Köszönjük!

---------

Sajnos a bejegyzést bővítenünk kell kettő új beteg kutyával. Az egyik Kukorica, aki nem olyan régen került a gondozásunkba, s lekaranténoztattuk, kapott oltást is, majd további majdnem két hetet vártunk, hogy minden rendben van-e. Most döntött úgy, hogy nincs rendben, ő is kidőlt, valószínűsíthető az ő esetében is a szopornyica. Nagyon el vagyunk keseredve, különösen, mivel őt egy kevésbé rutinos, gyermekes családban helyeztük el átmenetileg, ahová még egyeztetetten sem vittünk volna beteg kutyát. Így alakult, de szörnyű érzés és nagyon kell Kukoricának is drukk, hogy felépüljön.

Szintén Székesfehérvárról érkezett Tojás, a fiatal-felnőtt szálkás szőrű tacskó szuka, aki csont és bőr, illetve a hasa feltelik folyadékkal. Ez utóbbit valószínűleg súlyos szívprobléma okozhatja, így most megkezdődött a kivizsgálása és a biztonság kedvéért jelenleg kórházban van. Tojás egy kedves, bújós, kooperatív, csóválós kutyalány, reméljük, hogy tudunk neki olyan életet biztosítani, amelyben ő is gondtalanul és veszélyek nélkül tudja élni az életét.

-------------

Köszönjük az adományokat, melyekből az állatorvosi tartozásokat igyekszünk fizetni! Tudjuk, hogy közhely, de sok kicsi tényleg sokra megy és így sok "kicsin" segít is!


B. Lilla - 2.000 Ft
N. Tímea - 1.500 Ft
L. Mónika - 3.000 Ft
K. Ottóné - 1.000 Ft
R. Tímea - 500 Ft
K. Orsolya - 2.000 Ft
M. Andrea Mónika - 3.000 Ft
Dr. R. Kornélia - 2.500 Ft
N. Tünde Lívia - 1.000 Ft
H. Anikó - 1.500 Ft
K. Györgyné - 1.000 Ft

-----------

Sajnos időközben Dödölle és Kukorica meghaltak. Hiába a kezelések, az odafigyelés, elveszítettük a harcot a szopornyicával szemben, amely most nem úgy jelentkezett és nem is azokat a tüneteket hozta, amelyekkel általában együtt jár.

Kukorica ideiglenes befogadói átvállalták Kukorica teljes kezelési költségét, amely tetemes összeg volt, szeretnék nekik külön köszönetet mondani és egyben nyilvánosan is bocsánatot kérni, mert tudottan soha nem helyezek el senkinél beteg kutyát, ráadásul Kukoricát lekaranténoztattuk, beoltattuk, még utána is várt... Érthetetlen.

Nektek köszönhetően Dödölle 50.000 Ft-os állatorvosi számláját ki tudtuk fizetni, illetve még régebbről Balett tartozása is rendezésre került. Narnia költségeit akkori ideiglenes befogadója, mostanra gazdája, Fene kifizette, neki is hatalmas köszönet. Egyszerűen nem is tudom kifejezni, amit érzek, hogy egy picit el tudunk a segítségetekkel mozdulni, hogy fogynak a kifizetetlen számlák!

Az új adományozók:

Z. Erika - 1.000 Ft
B. Anita - 2.000 Ft
N. Iringó - 50.000 Ft
Sz. Eszter - 6.000 Ft
Gy. Zsuzsanna - 2.000 Ft
S. Nikoletta - 2.000 Ft
M. Dóra - 4.000 Ft
V. Kinga - 10.000 Ft
Dné D. Viktória - 1.000 Ft
Sné Dr. László M. S. - 3.000 Ft

Megköszönjük, ha segítetek továbbra is és kérjük a drukkokat Tojásnak, mert sajnos amellett, hogy a vére hemolizált, emiatt vérátömlesztést kellett kapnia, sajnos a véreredménye alapján az is kiderült, hogy babéziás. Valahogy nem vagyunk sikerszériában. Nagyon nem. De a támogatásotok erőt ad. El sem hiszitek, hogy mekkorát! Köszönjük!

--------------------------------------

Tojást megnézte egy ultrahang specialista, illetve konzultáltunk belgyógyász szakorvossal is. A szíve rendben lévőnek tűnik, viszont az összes problémáját valószínűleg a babézia okozta, most szétesőben van a vére, de kapja az Imizolt, szteroidokat és mindenféle egyéb kiegészítőt, s reménykedünk az életben maradásáért.

Új adományok is érkeztek, fantasztikusak vagytok!

N. Bernadett - 500 Ft
E. Dóra - 3.000 Ft
G. Noémi - 5.000 Ft
T. Judit és férje - 3.000 Ft
R. Judit - 2.000 Ft
L. Mónika - 5.000 Ft

Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése