2012. április 7., szombat

Mitől ne lenne beteg...?

Teljesen mást kellene éppen írnom, de ma meghalt egy védencünk, Dödölle, és nem tudok átlépni azon, hogy újra és újra belefutunk abba, amibe nem szabadna... Ha egy kutya meghalt egy olyan vírus miatt, ami ellen van védőoltás, rettentően elszomorodom, de dühös is vagyok. Csak egy pici odafigyelés, néhány oltás lett volna, s a kutya most is élhetne. De nem kapta meg élete indulásakor, ez a korábbi gazdájának nem volt fontos, s most, több tízezernyi ráköltött forint után, napokig tartó szenvedés után már nincs tovább. Ismét a vírus győzött, s nem csak efelett a kutya felett, hanem felettünk, állattartók felett is.

Mondhatnám, hogy már a szopornyica sem a régi, mert tényleg nem az, mindig más arcát mutatja, mindig más tünetek erősebbek, van, ami már meg sem jelenik, más a lappangási ideje, máshogy hat, máshogy kell kezelni, más típusú felülfertőzések nehezítik a gyógyulást... De ettől még a szopornyica szopornyica, egy betegség, amelyből nagyon nehéz egy állatot kihozni és az utolsó percig kétesélyes, hogy a kutya életben marad-e. Percek alatt változhat tragikussá a helyzet.

Csak néhány oltás lenne, egy kis odafigyelés. Olyan nehéz ez? Senki nem akarja, hogy a kutyája beteg legyen, nemigaz? S aztán körbenézek a szűk környezetemben és sokaknak jó, ha a kötelező veszettség elleni oltással rendelkezik a kutyája, a többi betegséget nem is ismerik. A szopornyica pont úgy idegenül cseng előttünk, mint a parvó vagy a kullancsok által terjesztett babézia... Amiről nem akarunk tudni, az nincs. S tényleg: vannak a szerencsések, akik mellett leél úgy egy életet a kutya, hogy ezeket elkerüli. De nehéz ebben békét találni akkor, amikor jelenleg az Egyesület gondozásában három szopornyicás vizsla mix baba és egy tacskó keverék kan van, s Dödölle halála ilyen közeli.

Tegye fel a kezét, akinek van kutyája, de annak nincs kombinált oltása. Tegye fel a kezét, aki nem is tudja, hogy miért kellene ilyet kapnia a kutyájának. Tegye fel a kezét, aki azzal mentegeti magát, hogy vele ez nem történhet meg, aki azzal takarózik, hogy erre most nincs pénze...

El vagyok keseredve. Dödölle meghalt. S ma rászóltam egy jószándékú gazdára, aki éppen oltásra vitte a hat hetes kölyökkutyáját, de a legnagyobb nyugalommal letette a rendelő padlójára, s engedte, hogy az ott várakozó kutyákkal játsszon. Hát tényleg ilyen misztikus dolog ez az immunizáció? Az. De én már nem tudom ezt türelemmel és megértéssel fogadni...

1 megjegyzés:

  1. Idén nem oltattuk be a tacsinkat a kombinált oltással, mert olyan heves allergiás reakciója van tőle, hogy egyszerűen nem mertük újra bevállalni. Eddig 2 fajtát próbáltunk nála mindkettő kiütötte. Szteroidok mellett is minimum 1 hét mire rendbejön. Kicsit aggódom, hogy mi lesz később. Most azért kapott leptospirozis ellen, mert felénk az fordul elő és remélem a tavalyi kombi oltás hatása még kitart idén. Hogy mi lesz jövőre... nem tudom.

    VálaszTörlés