2011. május 21., szombat

Híres tacskósok - tudtátok, hogy az igazán nagy karakterek tacskóval járnak?

A tacskó egy makacs, akaratos, önfejű kutya. Ezt mondják azok, akik soha nem éltek egyetlen sparheltlábúval sem, mert akik valaha is tették, sietve hozzáteszik: de hihetetlen jó a humorérzékük, rendkívül érzékenyek a gazda minden rezdülésére, cserébe hajlamosak önállóan döntéseket hozni, ha az ember nem elég következetes. De mi teszi a tacskót egy olyan fajtává, amellyel szívesen osztják meg hírességek az otthonukat? A tacskó soha nem volt divatos, mindig egy karakán vadászkutya volt és az is marad. Hiába próbálnak rontani az imázsán a "lakótelepi nénik" az elhízott, norvég mintás pulcsiban sétáló tacskóféleségeikkel, akik hajlamosak bárkit és bármikor bokán harapni, a tacskó egy igazán jó gazda mellett maga a tökéletes kutya. Sokan felismerték ezt...

Kis hazánk legismertebb tacskós híressége Keresztes Ildikó, aki nem csak ennek a fajtának, hanem az összes bajban lévő kutyának a sorsát a szívén viseli. Ő is segített pld. nekünk is az év eleji dedikált határidőnapló kampányunkban, de ott volt a Német Juhász Fajtamentés által szervezett örökbefogadó napon is, ahol az egyik védencünk is igyekezett levenni őt a lábáról.

Balássy Betty és Varga Feri egy mopsz mellett egy rövid szőrű tacskó boldog gazdái is, számos képen szerepelnek együtt kutyáikkal, illetve a Noé Állatotthontól korábban ideiglenes befogadóként is magukhoz vettek egy kutyát.

Valaha volt két szálkás szőrű tacskója Szily Nóra műsorvezetőnőnek is, így neki is biztosan maradt kötődése ehhez a csodálatos kutyához, bár a válásakor az ebek nem maradtak nála.

Nem olyan régóta Haumann Máté, a tehetséges ifjú színész is egy szálkás szőrű tacskóval osztja meg az életét, s a dolog szépsége, hogy a mi Les kutyánk az a szerencsés, aki Máté idegeit borzolhatja: leginkább azzal, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy feltárja a kerítés hibáit.

Nemzetközi porondon is számos híresség oldalán lépdelt büszkén egy-egy fajtatársunk, de a történelmileg jelentős szereplőket sem hagyták hidegen ezek az igazán különleges jószágok.

Bonaparte Napóleon rajongott értük, "törpe oroszlánoknak" titulálta őket és egyben saját magára is utalt, hiszen a Napóleon név a "nabot" és a "lion" szavakból eredeztethető. Egyik kutyáját Korzikán mindenki arról ismerte, hogy a parányi testben hatalmas egót rejteget, amely viszont azonnal előtört, ha egy másik kutya került a közelébe. Soha nem adta fel a harcot, igazi harcos tacskó volt. A kedvenc mindenek felett. Érdekesség, hogy a kutyák olyan fontos szerepet töltöttek be Napóleon életében, hogy végrendeletében kérte, a halálát követően elmúló kutyáit temessék mellé, s ezt az akaratát teljesítve szarkofágja lábánál szeretett kutyái fekszenek.

Ha egy múlt béli szexuális ikont kell említenünk, biztosan eszünkbe jut Marlon Brando is, aki Maria nevű tacskójával ápolt baráti viszont, de John Wayne is egy tacskóval osztotta meg az életét. Ha a film világából egy másik művészeti területre, jelesül a festészethez kanyarodunk, ott is találunk igazán kiemelkedő és a festészet történetében meghatározó alkotókat, akik mellett mi más is lehetett volna a kutya, ha nem egy tacskó. Talán mindannyian elő tudjuk hívni azt az egyik legismertebb "tacskós képet", amelyen Pablo Picasso látható Lump nevű kutyájával, de Andy Warhol is a tacskókra esküdött.

Végezetül egy érdekesség. Kevesen tudják, hogy az Óz, a nagy varázsló főhősének, Judy Garlandnak kutyatársa eredetileg nem egy terrier, hanem egy törpetacskó volt, akit Ottónak hívtak. Hiába alakított tökéletesen ez az apróság, a háború utáni németellenesség miatt a filmgyártó cég úgy döntött, hogy az egyértelműen német eredetű fajtát egy elfogadhatóbbra cseréli.

Ti ismertek híres tacskó tulajdonosokat? Osszátok meg velünk!

2 megjegyzés:

  1. Stahl Juditnak is szálkása van/volt. Azt hiszem, Fáni a neve.

    VálaszTörlés
  2. Igen így van, Stahl Judit kutyusa tacsi és Fáni a neve. Én meg lekoppintottam róla mindezt, ezért lett nekünk is tacsink, akit Fanninak neveztünk el. Azóta is boldogan élünk együtt, és soha többé más ebet, csak szálkás tacsit! Imádjuk és valóban tökéletes társ.

    VálaszTörlés