2011. október 6., csütörtök

Wakma-Totyi visszatért - nem vagyunk ettől boldogok

Wakmát, a tacskó keverék hölgyet 2009-ben mentettük a kunszentmártoni gyepmesteri telepről, altatás elől. Wakma tündéri, nyugodt, szeretettel teli kutya volt, valahogy mégsem látott senki a kevésbé tetszetős külső mögé. Egy idős hölgynek adtuk őt örökbe, de ő betegség miatt visszaadni kényszerült.

Amikor elkezdtem írni a bejegyzést, még nem sejthettem, hogy Wakma élete hamar rendeződik, de így történt. Ismét egy idős hölgy a gazda, s reménykedünk, hogy most már tényleg boldog lehet ez a kutya, amíg világ a világ.

Nyugodtan legyinthet most minden kedves olvasó, hogy akkor a történet okafogyottá vált, miért írok mégis. Ami miatt írok, az nem más, mint az örökbeadás és az idős emberek viszonya. Nem egyszerű kérdés, hiszen miért ne lehetne mindenkinek, aki szeretne, kutyája. Az idős emberek sokat vannak otthon, így a kutya szinte soha nincs egyedül. Tapasztalat, hogy az idős emberek odafigyelő, türelmes gazdák, akik sajnos sokszor a szeretetet különböző nassok formájában is meg akarják erősíteni, így a kutyák nagyobb eséllyel híznak el. Viszont a kutyáink többsége előtt még hosszú évek állnak, s ebben nem lehetünk biztosak egy idős ember esetében. Persze nem lehetünk biztosak egy fiatal gazdi esetében sem, de az esély arra, hogy a kutya tovább él, mint a gazda lényegesen nagyobb az idős örökbefogadók esetében.

Sok szervezet automatikusan kizárja az idős embereket az örökbefogadásból. Sok szervezet nem vizsgálja, reménykedik, hogy majd valami lesz akkor is, ha valami történik a gazdával. Mi igyekszünk a köztes megoldáshoz tartani magunkat, de bevallom: így sem egyszerű tőlünk idős ember mellé kutyát örökbefogadni. Mi ugyanis nem az ő jólétükre tettünk fogadalmat, hanem megmentett állatkáinkért felelünk.

Ha valaki egy meghatározott életkor után (kb. 60 év a vízválasztó) tőlünk szeretne maga mellé társat, az örökbefogadási szerződést egy fiatalabb rokonnak is alá kell írnia azzal, hogy ha bármi baj történik, az örökbefogadó helyébe lép és a kutya további életéről gondoskodik. Ki ne emlékezne Repkére, akinek idős gazdinénije combnyaktörést szenvedett - amúgy éppen Repke ugrabugrálása miatt, de nem visszakaptuk őt, hanem a hölgy fia vette magához és azóta is nagy boldogságban élnek, s rendszeresen látogatják a volt gazdit.

Egy egészséges világban ez lenne a normális. A család felel a szeretett idős ember állatáért, azokért a dolgokért, amelyek számára fontosak voltak, akiket szeretett. Mi viszont nem egy ideális világban élünk, ezért az extra adminisztráció. De valakinek ez tényleg természetes. Mint ahogy az is, hogy ha kutyára jelentkezik, s az általa elmondott igények alapján egy teljesen másik jószágot ajánlunk, akkor legalább megfontolja, hogy miért mondhattuk éppen azt a kutyát.

Ez lett Wakma szerencséje. Nem rá jelentkeztek, de őt ajánlottam. Elfogadták, megismerték, beleszerettek és... Wakma újra gazdis. Egy idősebb hölgy lett az új gazdája, akinek felnőtt unokája vállalta, hogy ha bármi történne a gazdival, akkor Wakma hozzá költözhet. Így lett a szomorúnak, elkeseredettnek tervezett beszámolóból happy end lett. Kell ennél jobb hír a hétre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése