2011. október 25., kedd

Felvonulás, de nem tüntetés (39. hét)

Az Állatok Világnapja ünnep. Ilyenkor megemlékezünk társállatainkról, akik mellettünk élnek, de azokról is, akik nem olyan szerencsések, hogy szerető otthonban tölthessék mindennapjaikat, azokról, akik gyepmesteri telepeken vagy az utcán halnak meg, sőt: sokszor az őket nem megfelelően ellátó, tartó gazdáik mellett. Hiába van egyre több ember, aki tudja, hogy az állatok éreznek, s nem tárgyak, sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akiknél pld. egy kutya fogyóeszköz. Rengeteg állat él láncon, éhezik, fázik, betegen tengődik valahol... Az állatartás kultúrája a társadalom állapotának tükörképe, s mi, akik nap, mint nap szembesülünk szörnyűségekkel, valószínűleg tragikusabban ítéljuk meg a helyzetet. Messze még az út, amikor a felesleges szaporulat megakadályozása érdekében általánossá válhat az ivartalanítás, amikor a kutyák teljeskörűen chipezve lesznek. De addig is, mi minden évben megemlékezünk a szerencsésekről és a kevésbé szerencsésekről. Idén is volt felvonulás, melyen a Futrinka Egyesület csapata, köztük tacskó gazdik is, részt vett. Mindenkinek köszönjük, hogy rászánta az idejét!

http://www.youtube.com/user/FutrinkaAssociation#p/u/0/JacGCawBabM

Ezen a héten egy MEOE által szervezett kiállításra is meghívást kaptunk, hogy a fajtamentést népszerűsítsük a tenyésztők, fajtatiszta kutyát tartók körében. Ilyenkor nem az örökbeadásra koncentrálunk, hanem igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy az általuk szeretett, tartott, tenyésztett fajta egyedei közül sokan állatvédő szervezetek segítségére szorulnak, s egyben azt is hangsúlyozzuk, hogy mi egy minőségi tenyésztőnek soha nem leszünk konkurencia, egyrészről a kutyáink előélete, heterogenitása nem teszi ezt lehetővé, nem is tenné soha, másrészről éppen a fajta megőrzése érdekében mi nem adunk örökbe ivarosan kutyát, tehát az általunk "kínált" ebek kizárólag családi kedvencek lehetnek, de új, ismeretlen almok létrehozásában már sem a szukák, sem a kanok nem vesznek részt. Editnek és Fenének köszönet azért, hogy elautóztak Komáromba a CACIB-ra és hogy derekasan helytálltak.


A héten új kutya nem érkezett, viszont kettő védencünk gazdára talált. Ilyen szerencsés volt Wakma, a középkorú szálkás szőrű tacskó keverék szuka, akit a korábban őt örökbefogadó idősebb hölgy adott vissza. Most is egy idősebb hölgy mellé került társkutyának, de a családja teljes támogatásával, így ha vele bármi történne, Wakma gondozását a családtagok vállalják. Wakma átmeneti gondozását dinaperonék vállalták magukra, amiért köszönettel tartozunk nekik!

Maya sem sokáig várakozott: hamar beleszerettek és most már ő is a kiegyensúlyozott, gazdás kutyák életét éli. Új családjában számos inger éri, amivel korábban nem találkozott, de nagyon jól veszi az akadályokat. Ja, hogy jóban kell lenni egy lóval is? Maya számára ez sem okoz gondot, s a család magyar vizslájával is tökéletesen kijön. Csipet-Csapatnak köszönet - ismét - az ideiglenes befogadásért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése