2009. október 29., csütörtök

A szálkás szőrű tacskó

A képen látható kutya Camilla Q-RRENS Von Hungary, hívónevén Füge. Tenyésztőjének neve Gulyásné Fodor Ágnes, tulajdonosa Légrády Kriszta (Krizsoca), ezen fajtaismertető írója.

A "modern" szálkásszőrű tacskó Németországból származik és mai külsejének kialakításában nagy szerepe volt az angol szálkás szőrű terriereknek pld. sky, skót, dandie. Szőre határozza meg leginkább külsejét, a nagy szemöldök és szakáll elég egyedi külsőt kölcsönöz neki, színe általában "vaddisznó" színű, de létezik vörös és harlekin változata is, bár ez utóbbi az FCI által Európában nem megengedett változat. Testfelépítése igazi "tacskós": rövid , de párhuzamos végtagok, hosszú feszes törzs, szépen formált, viszonylag hosszú nyak jellemzi. Szeme, orrtükre sötét, fülei lelógnak , végei lekerekednek. A szálkásszőrű tacskó alapvetően föld alatti (kotorék) és föld feletti (kajtató) munkára lett kitenyésztve. Soha ne felejtsük el, hogy vadászkutya, viszonylag nagy mozgásigénnyel , és az erdőn-mezőn járva ismerjük meg az igazi arcát. Végtelenül intelligensek, nagyon gyorsan tanulnak, már-már (minden túlzás nélkül) gondolkodnak , és ne zavarjon meg minket, hogy nem "csüngnek" folyton a nyakunkon és néha önállósítják magukat. A tacskó önálló egyéniség, éppen ezért következetesen lehet velük csak eredményesen bánni, mert egyébként nagyon gyorsan ők lesznek a Főnökök. De még így is csak imádni lehet őket :)....a szálkásszőrű tacsik igazi szeretetgombócok, állandó bohócok. Igazi társak akár az irodában, vagy egy vadlesen, kanapébitorlók és vagány autósok, de néha az agility pályán is megcsillogtatják tehetségüket. Hosszú gerince miatt a lépcsőzéstől kímélni kell, mert porckorongsérvet (tacskóbénulás) kaphatnak, szőre pedig rendszeres ápolást igényel, trimmelni kell, ami azt jelenti, hogy az elhalt fedőszörzetet időközönként el kell távolítani. Az elhízás is sajnos igazi tacskójelenség, igyekezzünk nem bedőlni a "rögtön éhenhalok" könyörgő szemeknek, mert nagyon gyorsan magukra szednek pár kilót. Összefoglalva a szálkásszőrű tacskó igazán jó választás ha életre szóló barátságot szeretnénk kötni, sok vidám nap elé nézünk, ha egy ilyen kis szakállas fickóval költözünk össze.
(A Magyar Tacskótenyésztők Egyesületének honlapja: http://www.tacskotenyesztok.hu/)

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    A leírás tökéletes! :) Szálkásszőrű tacsink van, igazi családi kedvenc, önállóan gondolkodó lény, kanapébitorló, mókás, jókedvű, de nem kifejezetten öleb! Egyedül az autózás jelent problémát, nem szereti, folyton nyüszít.
    Ő a mi szerelmünk, mindenkinek ajánlom, ha kutyust választ, nagyon hűséges, ugyanakkor makacs, de az egyik legviccesebb kutyus, akit valaha szerettünk!
    Köszönjük a leírást!

    VálaszTörlés