2009. október 21., szerda

A 42. hét - a visszatérés hete

Kezdhetném úgy, hogy a héten örökbefogadás nem történt. Ez talán túl tárgyilagos, mondhatni szenvtelen kijelentés, de a valóság sajnos, akárhonnan nézzük, ez: a 42. héten nem tudtunk örökbeadni kutyát a tacskóink közül, pedig nagyon igyekszünk, hiszen a hidegek beálltával szeretnénk minden kis és nagy védencünket meleg otthonban tudni, hogy olyanoknak ajánlhassuk a jól szigetelt házakat a kennelsoron, akiknek a mi általunk nyújtottak is előrelépést jelentenek.

A hét legjobb híre, hogy a Futrinka Egyesület számára felajánlott adó 1% végre megérkezett. Ebből a tacskó fajtamentés 15%-kal, azaz 1.156.111 Ft-tal részesül. Ez az összeg hatalmas segítség ahhoz, hogy a fajtamentés szervezett keretek között folytatódhasson, mivel ebből az összegből lehetővé válik a 2009-ben felhalmozott orvosi költség jelentős részének törlesztése. Sajnos a teljes tartozás összegére nem nyújt fedezetet, de igyekszünk gyűjteni, támogatókat szerezni. Mindenkinek, aki az adó 1%-áról való rendelkezéskor a Futrinka Egyesületet jelölte meg, köszönjük. A befolyt összegből nem csak a tacskók, hanem a magyar vizslák, spánielek, német dogok fajtamentése, illetve esélytelen egyéb kutyák mentése is részesült. Az egyesület munkájáról a www.futrinkautca.hu oldalon lehet részletesebben olvasni.

Gangát, a rövid szőrű tacskó szukát visszaadták. Nem teremtődött meg a tökéletes kapcsolat a befogadó és a kutya között, amit nem könnyített az a tény, hogy Ganga meglehetősen félénk, illetve nem szobatiszta. Valószínűleg ő is érezte, hogy nem tud megfelelni a hirtelen támasztott magas elvárásoknak és ezért magába fordult, gubbasztott, aludt. Visszakerülésekor egy esetleges lappangó betegség kizárása céljából újra kivizsgáltattuk (teljes vérkép, vizelet vizsgálat, ultrahang), de semmit nem találtunk, ami aggodalomra adhatna okot. Egyelőre minden eshetőség kizárása miatt és mert a vizeletében némi homokot találtak vese kímélő diétán van, speciális tápot eszik. Ha valaki hozzá tudna a nem olcsó vizsgálatok és táp költségeinek előteremtéséhez járulni, nagyon megköszönnénk. (A támogatás a Futrinka Egyesület Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámlán keresztül tehető meg, a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni: "tacskó Ganga".)
Ganga visszakerülésekor nagyon meg voltunk ijedve, hogy másfél hét lakásélet után ismét a hideg kennelben találja magát, de nagyon nagy szerencsénkre egy korábbi örökbefogadónk segítségünkre sietett és átmenetileg magához vette Gangát, így jó melegben várhatja, hogy rátaláljon az igazi, s közben élvezi a kutya-macska társaságot, tanulja a pórázos sétákat és igyekszik megérteni a szobatisztaság lényegét is.

A héten ivartalanítódott Mandula és Nimfa, a két szálkás szőrű tacskó, így most már minden feltétel adott ahhoz, hogy családba költözhessenek. Sajnos nagy tolakodás nincs értük, de idővel minden kutya megtalálja az igazit. Ők sem lesznek ezalól kivételek, ebben biztos vagyok.

Az ő történetükhöz hozzátartozik, hogy ők a szó mentési értelmében nem klasszikus mentett kutyák, mivel egy tenyésztőtől származnak, ahol "feleslegessé" váltak. A fajta érdekében tett erőfeszítéseink mérlegelésével igyekszünk ilyen esetekben is segítséget nyújtani, hogy ezek a jelölt egyedek ne kerülhessenek ivartalanítás nélkül gazdához, ezáltal ne használhassák őket még véletlenül sem újabb helyes "kis szálkások" előállításához. Fontos viszont, hogy a segítségnyújtással nem gondoljuk azt, hogy a tenyésztői felelősség nem terjed ki minden létrehozott egyedre, de hisszük, hogy a fajta jellegének megőrzésén, javításán fáradozó tenyésztők és a fajta egyedein keresztül a fajta közvetlen és közvetett mentésébe is bekapcsolódó állatvédők között kialakulhat egy egészséges együttműködés, amelynek nem az a lényege, hogy a "felesleget" áttolja egy másik szereplőre, hanem az, hogy a tenyésztésre nem alkalmas, abból kivont kutyák ivartalanítva a megfelelő körülmények közé kerülhessenek.

Talmi a héten megkapta veszettség és kombinált oltását, illetve innentől chippel is rendelkezik. Tolongás érte sincs, de most már minden szükséges dolog rendelkezésére áll a költözéshez - a gazda kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése