2012. július 4., szerda

Hektika és az epilepsziás rohamok

Hektikának több epilepsziás rohama volt az utóbbi időben. Ő az a kutya, aki körbe-körbe járt, amikor hozzánk került és korlátozott volt a látása is, illetve instabil a hátsó fele. A vizsgálatainak egy részén túl vagyunk, de most jön a java... Drukkoljatok neki!


A hétvégén várhatóan egy MR-vizsgálaton esik át a kicsilány Kaposváron, a héten pedig dr. Kiss Gabriellánál járt, aki az epilepszia kutatás területén tevékenykedik. Az ő szakvéleménye olvasható az alábbiakban:


A kórelőzményi adatok és a rohamtünetek alapján többgócú fronto-temporális lebeny epilepszia ébredési grand mal rohamok formájában. Az eszméletvesztéssel járó nagy rohamokat minden esetben hosszú, 30-60 perces postiktális amnézia, zavartság, pszichózis, a hátsó végtagok gyengeségének a tünetei kísérik. A megtalálás idején a postiktális amnézia és menetelési kényszer zajlott, amely depohatású szteroid injekció adására jól reagált (Dexafort injekció).
Mivel az öröklött agyi betegségek talaján kialakuló epilepsziák kutyán 1-5 éves kor között szoktak jelentkezni valamelyik alvásfázisból indulva, feltehetően Hektika esetében is erről van szó. Mivel a rohamindítás felsikítással kezdődik, valamint a postiktális zavartság, amnézia és agyduzzadásra utaló tünetek órákra is képesek elnyúlni, felmerül a gyanú öröklött agyi térfoglaló folyamat jelenlétére. A rohamtípusának megfelelő antiepileptikus terápiát tegnap estétől megindítottuk.
Mivel nagyon későn, éjjel végeztünk, a többórás betegfelvételt követően már nem volt labor, emiatt a vérvétel nem történt meg. Mivel az anamnesztikus adatok és a rohamtünetek alapján az epilepszia kóroki hátterének a felderítése érdekében MRI vizsgálat javasolt. Editékkel abban állapodtunk meg, hogy ha felépültek az agyban a gyógyszerek, Hektika jól van, és rohammentes, akkor nálam megtörténik a vérvizsgálat a belgyógyászati status felderítése érdekében, mivel az MRI vizsgálat narkózisban fog történni.
A B-1 vitamint nagyon jó, hogy szedte, de B-vitamin komplexet szoktunk felírni epilepsziás betegeknek, ezért anyagi okok miatt jó és olcsó készítményként, amely egyben májvédelmet is biztosít, a Lavet Senior tabletta szedését javasoltam.
Mivel a betegfelvétel napján 24 órán belül halmozott nagy rohamok zajlottak, nem akartam Hektikát a vérvétel okozta stressznek is kitenni.
Az MR eredménye fogja megmondani, hogy mi az az örökletes kórok az agyban, amely az epilepsziás rohamokat folyamatosan generálja. Editet megtanítottam a rohamok akut kezelésére, hogy minél hamarabb feltisztuljon a tudat, és enyhítsük az agyduzzadásból eredő fájdalmait is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése