2010. október 11., hétfő

Alattomos hét - a felszín nyugodt (a 40.)

Kezdem egy olyan témával, amellyel így vagy úgy, de találkozott mostanra Magyarországon mindenki: az ajkai zagytározó sérülése miatti iszap katasztrófával. Ajkaiéként nem mehetek el a téma mellett szó nélkül, de nem tenném akkor sem, ha az ország más részében történt volna hasonló tragédia.

Mi sajnos nem tudunk az érintett területről sérült kutyát átvenni, mert nem tudnánk biztonsággal elhelyezni és nem tudjuk vállalni azt sem, hogy a tőlünk megszokott minőségű ellátást megkapják. Mi ehhez - tetszik vagy nem tetszik - kicsik vagyunk. Emellett az érintett területről elhozott állatok többségét szeretné a gazdája visszakapni majd akkor, ha valamikor rendeződik a helyzete, ez pedig bizonytalan idejű gondoskodást jelentene. Ezt felelősen szintén nem tudjuk vállalni.

Ennyit a magyarázkodás részéről, de nem ezért írtam a témáról, hanem mert szeretnék itt is hangot adni a tiszteletemnek és elismerésemnek azon szervezetek irányába, akik a mentésben, a hátrahagyott állatok ellátásában részt vállalnak és kérek mindenkit, hogy segítse a munkájukat tárgyi adománnyal vagy pénzbeli segítséggel. A netboard fórumon van egy topic, amely kimondottan az érintett területi mentést hivatott koordinálni:

http://www.netboard.hu/viewforum.php?forum=677

Kérek viszont mindenkit, hogy csak azért, hogy a saját szemével lássa, hogy milyen most a "vörös világ" Veszprém megyében, ne induljon útnak. Az állatvédelmi munkát megyei és országos szervezetek segítik, a felajánlásokat velük célszerű egyeztetni.

A Noé Állatotthon önkéntesei is mentik a bajba került állatokat
------------------------------------------------------------------

Nem az iszap miatt, de látszólag semmi nem történt a tacskó fajtamentés háza táján. Nem tudok beszámolni új kutyákról, mivel abszolút teltházunk van, nem is igen tudnánk senkit fogadni, s bár vasárnapra terveztem két szálkás szőrű törpetacskó kant, de nem sikerült az időpont egyeztetés, pedig fuvarosunk is volt a távoli elhozatalhoz. Mindenesetre ők még a várólistán vannak, csak az egyeztetések, szervezések hatására a lista kiegészült két szálkás szőrű tacskó szuka várományossal és egy szőrhibás babatacskóval.

Emellett kaptunk értesítést sérült tacskóról, talált tacskóról, megunt tacskóról... A tacskók "Gombóc Artúrjaként" én mindegyik tacskót szeretem, de hiába a szerelem, ha nincs hely. De lesz. Mert teremtünk. Egy egész kis csapat dolgozik a háttérben - ideiglenes befogadók, fuvarosok, tacskó kedvelő emberek - hogy ne kelljen létszám stopot elrendelnünk, mert annál szívszorítóbb nincs, mint amikor az embernek olyan kutyára kell nemet mondania, aki pedig abszolút típusos, abszolút az ő, mint fajtamentő segítségére tartana számot.

Azért apró történésekről be tudok számolni. Hagyma/Kaviár orvosnál járt, hogy kiderüljön: maradt-e maradandó károsodás a majd' egy hónapi éhezés után. A vérkép nem mutat drámai eltéréseket - szerencsére, így a szervei általános állapota rendben, de a hátsó lábain az izületek nagyon lazák, ott még lesz tennivaló, mire teljesen rendbejönnek. Persze Hagyma/Kaviár nem esik kétségbe, egyrészről tökéletes ideiglenes befogadónál tartózkodik, ahol nem csak tartózkodik, hanem tanul, ismerkedik és napról napra tökéletesedik. Befogadója, Fruzsi által készített videó pedig meghozta azt a lehetőséget is, ami ennek a kiskutyának a gazdisodását eredményezheti: egy nagyon szimpatikus fiatal pár már többször meglátogatta és Hagyma szerencsére a kutyájukkal is remekül kijön, így... Így az ivartalanítását követően valószínűleg hozzájuk költözik majd - Hagyma tehát már "van gazdijelöltje" státuszba került.

Ladárt kimozdítottuk egy kicsit a kennelsorról. Elvben ideiglenes befogadóhoz költözhetett volna, de ennek előfeltételeként a macskatesztet maximális biztonsággal kellett volna vennie. Sajnos, bár Ladár meglepően jól reagált, mégsem minősíthettem tökéletesen megbízhatónak, így visszajött velünk a kennelsorra, ahol jó étvággyal elfogyasztotta vacsoráját és bekucorodott a házába. Az elkövetkező napokra tervezem az ivartalaníttatását, ezt követően már nagyon szeretne végleges otthonába költözködni - az életkora ne riasszon el senkit, egy hét éves tacskó NEM IDŐS, a tacskók szerencsére a hosszú életű fajták közé tartoznak. Ladár élénk, barátságos, kiegyensúlyozott, kedves kutya. Gazdi, jelentkezz, mert Ladár a kennelben fázik, lakásban szeretne átmelegedni a családja által körülvéve.

A végére hagytam, de nem azért, mert kevésbé fontos: az egyik önkéntesünk megszervezett egy nagyon hangulatos csapatépítő vacsorát a Futrinka Egyesületet támogató, egyébként is kutyabarát budai Árnyas Étteremben. Sokan eljöttek, köztük több tacskós támogatónk is. Az étkek finomak, a beszélgetések érdekesek voltak, remélem, hogy lesz alkalmunk máskor is összejönni. Monkának köszönöm, hogy időt és energiát nem kímélve összehozta ezt az alkalmat, az Árnyas Étteremnek pedig hála a kedvezményért és az ízletes falatokért. Remélem, hogy minél több kutyás és nem kutyás talál rájuk, megéri. (A vacsorán részt vett egy korábbi védencünk, Kacska Manfréd is. A családját kísérte el.)
Mindenkinek köszönöm, aki megtisztelt minket a társaságával ezen az estén!

1 megjegyzés:

  1. Ha valaki lemaradt, de be szeretné pótolni az Árnyast, akkor (csak MA!!!, 2010.11.23.) vegyen egy kupont, akár ajándékba is. 6000Ft helyett 3000Ft-ért, azaz 50% kedvezménnyel.
    http://www.napitipp.hu/tippek/arnyas-etterem

    És, hogy még egyszer le NE maradj, iratkozz fel: http://www.napitipp.hu/feliratkozas

    VálaszTörlés