2009. november 16., hétfő

Mielőtt tacskót vennél... (Sz.Eszter írása)

A tacskó aranyos, ráncos, nagyszemű és okos tekintetű kölyök kutya, nem könnyű neki ellenállni. De valóban elég ennyi ahhoz, hogy az ember egy életre társául válasszon egyet?

A felelős ember, aki egy életet vesz kezébe, őszintén tud igennel válaszolni az alábbi összes kérdésre:

1. Biztosan a számomra és családom számára a legmegfelelőbb kutyafajtát választottam?
Vadászkutya: bár rövid lábakon él nagy a mozgásigénye, nagyon következetes foglalkozást igényel, önállóságra lett kitenyésztve.

2. Átgondoltam a családom körülményeit: ha van, mekkora gyerekek, a család egészsége (szőrallergia?), kötelezettségekből fakadó időhiány, lépcsők mennyisége (tacskóbénulás)?
Ha egy tacskó unatkozik vagy nincs eleget mozgatva „rombolhat” és rosszalkodhat, mint egy rossz gyerek.

3. Tudok-e hosszú órákat szánni arra, hogy körültekintően és alaposan utánanézzek a fajtának és felelős tenyésztőt/tenyésztőket keressek, ahonnan kutyát vehetnék?
A fajtamentők és a tenyésztési felügyelet is szívesen segít ebben.

4. Rá tudok-e szánni több alkalmat és hosszú várakozási időt, hogy a kiválasztott tenyésztőkhöz/tenyésztőhöz akár egy évvel kutyavásárlás előtt többször ellátogassak, hogy megismerkedjek a fajtával és megbizonyosodjak róla, hogy valóban megbízható helyen járok és egészséges kutyát kaphatok tőle?
A beteg vagy csak nem megfelelő anatómiával rendelkező kiskutya lehet, hogy vásárláskor kisebb költség, de később sok problémát és fájdalmat okozhat nekünk, a többletköltségekről nem is beszélve.

5. Rá tudok-e szánni 80 000 - 150 000 Ft-ot, hogy jó minőségű, egészséges, megfelelően regisztrált, a fajta érdekeit szem előtt tartó tenyésztési tervnek megfelelően létrehozott párosításból származó kutyát vegyek, a saját érdekemben?
A jó tenyésztő költségei sajnos hamar összejönnek, ennek egészét érvényesíteni többségében nincs lehetőségük, de töredékét érthető módon szeretnék megkapni vásárlóiktól. Súlyos pénzekbe kerül a tenyészállatok megfelelő szűrő és orvosi vizsgálatainak biztosítása, a sokszor külföldi fedezőkan díja, a kiállítások költségei (ezek a kutya minőségére jelentenek garanciát), a kiskutyák élelmezési, orvosi költségei, a chipezés, törzskönyvezés…

6. Az életvitelembe belefér-e egy új családtag, akivel úgy és ugyanannyit kell törődnöm mintha gyermeket vállalnék?
Sajnos sokan elfelejtkezünk arról, hogy a kis állat, akit magunkhoz vettünk ugyan úgy él, érez, mint mi. Hiányzik neki a társaság, ha sokat egyedül van, szellemi, testi fejlődéséhez rendszeres foglalkoztatás szükséges. Egy tacskó is igazi társunk, a "falkánk" szerves része szeretne lenni.

7. Tudok-e olyan otthont biztosítani a kutyámnak, mely az igényeinek megfelelő?
Van-e az új jövevény tartásához elegendő mozgástér? Megfelelő és biztonságos helyet tudok-e neki biztosítani a lakáson belül vagy fűtött helyen? A tacskóknak is, mint a többi kutyának általában rendkívül fontos a gazdával folyamatosan tartott, szoros kapcsolat. Naponta a megfelelő mozgatás érdekében ebünknek néhány órányi sétára, futkározásra biztosan szüksége vannak. Ennek a mozgásigénynek egy részét kielégítheti a kert, ebben az esetben viszont a tökéletes kerítésről gondoskodnunk kell, szem előtt tartva, hogy a tacskó kotorékeb, tehát a betonalj nélküli kerítés nem kerítés, illetve hogy felügyelet nélkül, továbbá zord időjárás esetén ne hagyhatjuk kinn a kutyát a kertben.

8. Tudok-e teret "áldozni" kutyám számára a saját életteremben?
A kutya is „használja” a lakást, a kertet, erről ne feledkezzünk el. A lakásban megjelennek a szőrszálak, amelyek eltávolítása precíziós munka, illetve jártában-keltében hagyhat orrnyomot az ablakon, alvó testének gömbölyülete megjelenhet a kanapéra terített pléden, a kertben pedig kikophat a fű, sőt előfordulhat, hogy néhány növénytől is el kell búcsúznunk.

9. Végiggondoltam-e, hogy a szomszédságom kutya tekintetében mennyire toleráns, ha nem, mit tudok tenni?
Érdemes a kutya vállalása előtt legalább "elviekben" feltérképezni" a szomszédok tűrőképességét, illetve gondoskodni az esetleges zajok minimalizálásáról pld. hangszigetelt bejárati ajtó beszerzésével. Kertes ház esetében a kerítés átalakítása is esedékes lehet.

10. Belefér-e az időmbe, hogy a kutyámat felneveljem?
Tudom-e vállalni, hogy a kutyámmal sétálni járjak, szocializáljam, kutyaiskolába látogassak vele? Ezek mind-mind rendkívül fontosak ahhoz, hogy ne egy, a sztereotípiának ugyan megfelelő, mindenkire acsargó, alulszocializált, esetleg félős kutyával kelljen a későbbiekben együtt élnem, ami mind számomra, mind a környezetem számára megterhelővé válhat.

11. Tudatosítottam-e magamban, hogy remélhetőleg minimum 10 évre elkötelezem magamat a kutyám iránt és garantálom, hogy egész életében jó gazdája tudok lenni?
A kutya, ha megfelelően szocializált szívesen alkalmazkodik hozzánk, de az életének megfelelő minőségét biztosítanunk kell. Már a vásárláskor érdemes végiggondolni, hogy hová tudjuk elhelyezni, ha nyaralásra vagy üzleti útra nem vihetjük magunkkal, miből tudjuk finanszírozni, ha váratlan kiadások jelentkeznének az ebbel kapcsolatban, körbekérdezni, olvasni arról, hogy a tacskó tartók és tenyésztők mivel etetik kedvenceiket, hogy a számunkra legmegfelelőbbet időben ki tudjuk választani, de legyünk készek arra, hogy amennyiben a kiválasztott táp, etetési mód nem válik be, váltani tudjunk. Számoljuk ki előre, hogy a minimálisan tíz évben rendkívüli eseménnyel nem számolva mennyibe fog kerülni nekünk a kutya tartása és csak akkor mondjunk igent, ha a szumma összeg ismeretében is felelősen azt tudjuk mondani: holtomiglan-holtodiglan.

12. Gondoltam arra, hogy a tacskó társas lény és jobb ha van kutyatársa vagy legalább társasága?
Egy tacskónál már csak kettő jobb - mondhatjuk, de a lényeg: a kutyánknak rendkívül fontos, hogy találkozzon fajtársaival. Erre jó lehetőséget nyújt a kutyaiskola, a kutyás barátokkal szervezett közös programok és esetlegesen egy kutyatárs beszerzése is.

13. Anyagilag elég erősnek érzem magam, hogy biztosítani tudjam számára:
- a minőségi kutyatápot (felnőtt kutyánál kb. 10 000 Ft/hó);
- a fejlődéséhez szükséges táplálék kiegészítőket: zöldkagyló, csontépítő (fiatal és idős kutyánál kb. 4 000 Ft/hó);
- oltásokat, rendszeres féreghajtást (10 000 Ft/év);
- kullancs elleni kezelését (6-12 000 Ft/év) ;
- nem kötelező védőoltásokat: Lyme kór ellen, kennelköhögés ellen (min. 4000 Ft/év/darab);

- a kutyaiskolai foglalkozásokat (3000/hó);
- a rendszeres szőrápolást (kutyakozmetika szőr minőség függvényében kb. 5000 Ft/alkalom);
- a szükséges kutyakellékeket: kutyaápolási szerek, kutyaház, kutyafekhely,kutyatál stb. (20 000- 100 000 Ft);
- betegség esetén az orvosi kezelést (minimum 10 000 Ft/alkalom);
- ha kiállításra járunk majd: 4000-6000 Ft/ kiállítás + utazási költség, parkolás, napi kiadás+ éves tagdíj (6000 Ft);
- ha nem akarom tenyészteni, az ivartalanítását (15 000-60 000 Ft);
- ha tenyészteni akarom, az orvosi szűrővizsgálatokat:
csípő, szív, szem (60 000 Ft)?


14. Át tudom-e gondolni és el tudom-e fogadni, hogy kutyámat merő szeretetből nem szabad tenyésztenem?
A tenyésztés hatalmas felelősség és komoly szakértelmet kíván! Csak azért, mert a véletlen almok létrehozását nem szankcionálják, nem szabad a kutyák számát növelni.

15. Ha szuka kutyám van, meg tudom-e oldani évente kétszer 3 hétben, hogy biztonságosan elzárjam, nehogy véletlenül befedezzék?
A tenyésztésbe vont kutyák esetében rendkívül fontos, hogy csak akkor és azzal az egyeddel pározhasson az állat, amelyet a tenyésztési cél megvalósítása érdekében számára kiválasztottunk. Viszont a tettrekész kanokat nem feltétlenül mindig olyan könnyű távol tartani a "lányos háztól".

16. Ha hobbi tartó vagyok vagy kutyám a fajta standardjének felépítésében vagy karakterében nem felel meg, esetlegesen genetikai betegséget azonosítottak nála, azaz a kutyámat nem szeretném pároztatni hajlandó vagyok-e ivartalanítani őt az ő saját, a magam, illetve más kutyák és tulajdonosaik érdekében?

Ha mindezekre a kérdésekre igennel válaszoltunk, akkor érdemes felkeresni a fajtát bemutató, illetve tenyésztői oldalakat.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik az írás! Mondjuk ez minden kutyára kellene vonatkozzon! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötletnek tartom,hogy válaszoljon ezekre a kérdésekre aki tacskót akar venni!Nekünk is van két tacskónk,ráadásul testvérek,de nem egy alomból.A szuka 3 éves a kan 7 hónapos.Nagyon okos kutyák Mancsi úgy viselkedik Fickóval mintha a kölyke lenne.

    VálaszTörlés