2009. november 6., péntek

Kutyahideg lett - de kell-e a kutyára kabát?

Sokan mosolyognak, ha egy-egy kabátban sétáló városi ebet látnak, sznobságnak, felesleges felvágásnak vagy akár állatkínzásnak is tartják. A kutyaruha azonban nem a divat, hanem betöltött funkciója miatt lehet fontos.

A lakásban tartott állatok, mivel a hideg idő beálltával gyakorlatilag megkezdődik a fűtési szezon is, nem növesztenek téli bundát vagy legalábbis nem olyan mértékben, mint a hideg évszak kihívásait elviselni kényszerülő társaik.

Felesleges addig ruhába bújtatni kedvenceinket, amíg a séta során mozoghatnak, de ha hosszabb, várakozással eltöltendő kinti időtöltést tervezünk, csomagoljunk el egy "kardigánt" az ebnek is.

A fiatal, illetve idős, valamint a beteg, legyengült állatok - függetlenül a tartárs módjától (kinti vagy benti élet) - kevésbé urai saját hőháztartásuknak, mint ahogy a nyári nagy melegben a túlhevülés, úgy a hidegek beálltával a meghűlés, rosszabb esetben a kihűlés fenyegetheti őket. A veszélyeztetett csoportba tartozó ebekre kiemelt figyelmet kell fordítani, s ez adott esetben a megfelelő védőöltözet biztosításával tehető meg a legkönnyebben.

Vigyázzunk azonban, hogy esetleges divatigényeink ne írják felül a funkcionalitás elvét: jól szellőző, kényelmes, az igénynek megfelelő hőmegtartó-képességű holmit, szükség esetén vízhatlan holmit válasszunk úgy, hogy az a kutyánk nemének is megfelelő kialakítással bírjon és ne zavarja a mozgásban. Az, hogy az adott ruha piros kockás vagy rózsaszín ebből a szempontból mindegy, higgyük el: a kutyáink sokkal kevésbé követik a divatot, mint mi.Thonet néni a maga 17 évével már ruhában sétál, illetve betakarva alszik a fűtött lakáson belül is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése