2009. november 18., szerda

Elveszett, keressük - a 46. hét krónikája

Pozitív hírekről az elmúlt hét vonatkozásában sajnos nem tudunk beszámolni. Három kutyánkat is keresni kellett, így a hét beszámolóját ennek a témának szentelem.

Egy régebben örökbeadott védencünk, Szonett volt az első, aki a héten úgy döntött, hogy megkóstolja a szabadságot. Szerencsére a váci gyepmesteri telepen gazdája rátalált a kis szédelgőre.

Aztán Waltzera borzolta a kedélyeket, mert egy temetési menetbe kapcsolódott be szórakozás gyanánt, miközben örökbefogadói tűvé tették érte a környéket. Sajnos Waltzera ezen eset után többször is megismételte a kerítés átugrását, de a gazdái azon vannak, hogy erről a nagyon rossz beidegződésről leszoktassák őt.

A harmadik elvesző miatt nem készült el eddig a múlt heti beszámoló, mert őt kerestük minden lehetséges időben. Mandula a XIII. kerületben riadt meg egy autótól szombat éjszaka és pánikszerűen kitépte magát a hámból és elrohant. Napokon át kerestük, nem sok sikerrel. A tegnapi napon azonban Gelen és Dorisz kutya reggeli sétáját a sors valami miatt tíz perccel korábbi időpontban indította és Dorisz megpillantotta Mandulát, aki egy építkezési területen futott rémülten. Nagy szerencse, hogy Mandula ismerte már Gelen hangját, így hívására nem el, hanem odafutott. Köszönet nekik azért, hogy összeszedték a kis csavargót!

A szökés nem számít sajnos különösnek a mentett kutyák esetében. A szökés hátterében azonban szinte mindig eltérő okok állnak. Az ivaros kutyák sokszor a tüzelési időszakban kelnek útra. Egyesületünk többek között ezen vándorlás elkerülése érdekében is ivartalanítva adja csak örökbe védenceit, de az ivartalanítás után még néhány hónap szükséges ahhoz, hogy a hormonháztartás rendeződjön.

Vannak olyan kutyáink, akik a nem megfelelő tartás miatt nem igazán tanultak meg kötődni az emberhez. Jó esetben legalább kutyatársaikhoz tudnak ragaszkodni, de rossz esetben "magányos harcossá" válnak, mint Vili, a tiszteletbeli tacskó, aki egy erdőben nőtt fel, emberi kontaktus nélkül. Ezeknél az állatoknál is kialakítható a megfelelő gazda-kutya kapcsolat, de nem várható el, hogy már első naptól fogva a nyakunkon lógjon az eb és hogy igya minden szavunkat; nem fogja. Türelemmel, szeretettel teli foglalkozással viszont általában rövid idő alatt megteremtődik az a kapocs, ami a gazdát társállatával összeköti.

Számtalanszor előfordul, hogy vidéki vagy ingerszegény környezetből kerül hozzánk egy-egy eb, ilyenkor minden új, számára ismeretlen dolog pánikreakciót válthat ki, ami gyakorlatilag egyenlő a meneküléssel. Ilyenkor nem csak a póráz végéről, hanem akár a kertből is képes egy kutya eltűnni, hogy biztonságos helyet keressen.

Szintén nem árt figyelni a kutyánk "szerzett" félelmeire, hiszen amennyiben a rettegést kiváltó inger jelentkezik, a kutyánk ösztönszerűen, sokszor a tőle megszokottól teljesen eltérő módon reagálhat. Legklasszikusabb példa erre a vihartól vagy hangos zajoktól, petárdázástól félő állat.

A felsorolás végén pedig mindenképpen meg kell emlékezni a nótórius szökőkről. Ők azok a kutyák, akik számára mindig érdekesebb lesz az utca, a kaland. Be lehet őket zárni a lakásba vagy esetleg kennelbe addig, amíg nem vagyunk mellettük, de azért ne lepődjünk meg, ha ennek ellenére is lesznek szökési kísérletek (pld. ajtónyitáskor), illetve ha berendezési tárgyaink állagában változás áll be. Enyhébb esetekben a sok foglalkozás, mozgatás segíthet, illetve lehet embertől független, kimondottan az adott szökési kísérlethez kapcsolódó negatív érzés rögzítésével is kondícionálni a kutyát (pld. villanypásztor alkalmazása kertes ház esetében).

Bármelyik eset is áll fenn, sose gondoljuk azt, hogy egyedül vagyunk a problémánkkal, azt pedig legfőképpen ne, hogy nincs segítség. Első lépésként ilyen esetben mindenképpen keressünk fel egy kutyaiskolát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése