2010. augusztus 11., szerda

Repülnek a hetek, már a 31-nél tartunk...

A vízmosásból mentett kis család utolsó két kölyköcskéje, Kobak és Kupak is gazdához költözött a héten. Rita, az ideiglenes befogadójuk talán egy kicsit fellélegezhet, hosszú időn keresztül babázhatott sajnos, mert nem volt tolakodás a hat kölyökre. Lassan, megfontoltan repültek ki a családi fészekből.

Egyedül maradt viszont a mamájuk, Theodóra, aki most már áteshet az ivartalanításon és utána szerető otthont keres. Theo egy tökéletes, kiegyensúlyozott, kedves, szobatiszta, gyorsan tanuló, igazán problémamentes kutyalány, így ideális lenne családi kutyának, akár nem túl rutinos kutyások mellé is.


Karma sajnos visszakerült a kórházba, mert az ivartalanítási hege begyulladt és genny szivárgott a sebből. Így őt újra fel kellett nyitni és jelenleg is a kórházban lábadozik, pedig a varratszedésig ideiglenes befogadó várja (köszönöm itt is Mónikának, hogy látogatja, szeretgeti kicsi Karmánkat), utána pedig végleges, szerető otthonába költözködhetne. Valahogy nem túl sikeres időszakot élek a tacskóimmal... De innen már csak felfelé vezethet az út.
Karma mindenesetre és szerencsére szépen javulgat, úgyhogy reményeim szerint most már hamarosan elhagyhatja a kórházat, de persze mint minden esetben, most is kérem a drukkokat ennek a békési gyepmesteri telepről mentett kutyalánynak.

A vácszentlászlói állatbarát eb-befogótól került a gondozásunkba Kaplony, az egy év körüli rövid szőrű tacskó kan. Megdöbbentő, hogy fiatal kora ellenére mennyi felfekvés van rajta, el sem tudom képzelni, hogy milyen körülmények között tarthatta az előző gazdája, hogy ilyen állapotba került. Jelenleg még a felhízlalásán dolgozunk, mert nagyon kis nyüzüge, de ez a jó étvágya mellett és a féreghajtást követően már nem okozhat problémát. Kaplony emberekkel nagyon barátságos, de a kutyák közül megválogatja, hogy kivel áll szóba: kanokkal pld. egyáltalán nem szeretne. A leendő gazdának ajánlott egy kutyaiskola látogatása is, mert Kaplonyban ott van a lehetőség, hogy szuper társa legyen egy aktív családnak. Számára ideiglenes befogadót is keresünk!

Velmira Kaplonnyal együtt érkezett, s ugyan őt szálkás szőrű tacskónak kaptuk, de valójában nem az. Első ránézésre egy vombat. Aztán ha az ember tovább nézegeti, talán terrier - tacskó keverékként azonosítható. Mindenesetre egy kicsi, erőteljes szőrzetű állatka, aki semmit nem tanult eddigi életében, de nagyon igyekszik. Jelenleg nem tud pórázon sétálni, fogalma sincs a szobatisztaságról és nem érti a városi zajokat. Viszont tanulni, okosodni szeretne. Az emberekkel nagyon kedves, de nem tolakodó, nagyon visszafogottan építi a kapcsolatait. Jelenleg a véreredményére várunk, mert a pocakja, bár nem vemhes, indokolatlanul nagy. Ideiglenes befogadó jelentkezését is várjuk, aki megtanítaná Velmirának a gazdis élethez szükséges alapokat.

Csörnöc-Dorka gazdájának, Boginak az egyik barátnője talált egy rövid szőrű tacskó keverék kant Budapesten. Az eredeti gazdája nem jelentkezett, így most új otthont kell számára találnunk. Pic Úr a tökéletes, együttélést már tanult kutya. Szobatiszta, szépen sétál (és nem csak pórázon, hanem póráz nélkül is, mert nagyon ragaszkodik a gazdához), emberekkel barátságos, minden kutyával jó a kapcsolata. Nem ugrál fel az ágyra, ismeri a lakásban élés szabályait, így ajánlható kevésbé rutinos kutyatartók számára is. Oltva, chipezve, ivartalanítva gazdát keresünk számára is.

A Futrinka Egyesület csapata idén is részt vett az állatvédők közti együttműködést megerősíteni hivatott Ebtivity rendezvényen és az előkelő II. helyezést sikerült teljesítményükkel elérniük. Mindenkinek, aki akár csak egy kicsivel is hozzájárult a rendezvény sikeréhez, köszönet jár. Én sajnos személyesen nem tudtam részt venni az időjárási gondok miatt második időpontban lebonyolított rendezvényen, de nagyon remélem, hogy jövőre már akár külön tacskó fajtamentős csapattal is lesz lehetőségem egy napnyi önfeledt szórakozáshoz. Ebben természetesen számítanék minden tacskó-szívű támogatónkra, önkéntesünkre, tagunkra.
A beszámoló végét kérésekkel zárom, mert most eléggé aggasztó a fajtamentés helyzete. Három kiemelt területen is várnánk a segítséget, s bár nem szeretünk kérni, sajnos tényleg kénytelenek vagyunk...

Pénzbeli támogatás:
A fajtamentés jelenleg már a kötelezően fizetendő havi költségeit sem tudja rendezni, az elmúlt hónapok alatt közel 300.000 Ft-nyi tartozás jött össze ténylegesen kifizetett számlákból. (Az Egyesület alaptevékenysége nyújtott hitelt a tacskók számára, de mivel az a szervezeti egység is gondoz kutyákat, ráadásul főként idősebb vagy viselkedés problémás egyedeket, jó lenne mielőbb törleszteni a tartozást.) Emellett az állatorvosunknál közel 1.000.000 Ft állatorvosi számla vár rendezésre. Hálás vagyok a türelemért a Felicavet vezetőségének, de nem szeretnék tartósan visszaélni a türelmükkel, apránként el kell kezdeni törleszteni feléjük is. Közben pedig folyamatosan érkeznek az új kutyák, akik számára szintén biztosítani kell a megfelelő ellátást, az adó 1%-ból várható bevétel pedig még messze, október-november előtt nem nagyon lesz a számlán.
Kérek bárkit, aki tud a jelenlegi helyzetben segíteni, a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámlájára utaljon - a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy TACSKÓ.
Nagyon örülnénk annak is, ha akár kisebb összeggel, de rendszeresen, havi szinten támogató adományozók is jelentkeznének. Talán egy-két ezer forint egyetlen háztartást sem visel meg túlságosan, nekünk viszont rengeteget jelent és valamiféle tervezhetőséget is lehetővé tenne.

Hirdetési segítség és ideiglenes befogadás:
Sajnos totális teltházzal működünk, a bérelt kennelsor tacskókra jutó kenneleit megtöltöttük, már más panziós részen is van mentett tacskónk... Ideiglenes befogadóink is teljes kapacitással "üzemelnek", így nem tudunk új kutyát fogadni, pedig a várólistánk egyre hosszabb, rajta több fajtatiszta tacskóval, akik mind-mind segítségre szorulnának.
Ahhoz, hogy a jelenlegi védenceink kirepülhessenek a futrinkás "fészekből", hirdetési segítőket keresünk, akik mind az interneten, mind pedig legális helyekre kitűzött plakátokkal segítenék kutyáinkat, hogy esetlegesen az álomgazdi rájuk akadhasson. Ha valaki segítene, kérem, jelentkezzen az info@futrinkautca.hu e-mail címen vagy ha csak esetileg egy-egy kutyát szórna szét online hirdetési felületeken, engedély nélkül használható a http://www.futrinkautca.hu/ központi és a http://www.tacskosos.hu/ fajtamentős honlapon található hirdetési információ.
A kennelsoron élő védenceink vagy a várólistán szereplő, ismeretlen egészségügyi állapotú tacskóink számára ideiglenes befogadókat is keresünk. Az átmenetileg családba kerülő kutyákról sok olyan információ kiderül, amely nagyban hozzájárul a sikeres örökbeadáshoz. Akár néhány hét is hatalmas segítség lehet, pld. ivartalanítási műtét utáni esetekre. Több információ az info@futrinkautca.hu e-mail címen kérhető.

S csak egy kis ízlető a tervezett kutyáinkról, az ún. várólistáról:
- öt év körüli, különleges színű hosszú szőrű tacskó kan - Fagyöngy

- másfél éves, vörös, hosszú szőrú törpetacskó szuka
- felnőtt, látássérült szálkás szőrű törpetacskó szuka
- felnőtt, viselkedésproblémás szálkás szőrű tacskó szuka a szegedi menhelyről

- egy év alatti, rövid szőrű, fekete-cser törpetacskó kan - retteg, félelmében harap!
- fiatal-felnőtt, tigriscsíkos tacskó keverék szuka a siófoki menhelyről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése