2014. június 28., szombat

Más szemében a szálkák

Az van, hogy aránytalanul sok szálkás szőrű tacskónk ragadt be mostanában, aránytalanul sokan vannak a csoporton belül, s valójában egy-egy újabb érkezésekor már csak legyinteni tudunk: várhatóan újabb hónapok telnek majd el addig, amíg örökbe tudjuk adni. Mi a gond ezekkel a kutyákkal?

Nos, mondjuk kezdjük onnan, hogy a szálkások közül sok a terrier mentalitású, magyarul "bunkó". Őket nem egyszerű kezelni, ráadásul a mentett kutyák között nagyobb arányban fordulnak elő, mint a teljes tacskópopulációban, hiszen aki agresszor módjára viselkedik, annak kiteszik a szűrét, aztán reménykedhet, hogy a fajtamentés felkarolja. Soha annyi harapós, domináns, hisztis kutyát nem láthatunk máshol, mint a szálkás tacskók között. (Ami egyben azt is jelenti, hogy rengetegen gondolják úgy, hogy egy erősebb jellemű vadászkutyát vesznek magukhoz házikedvencnek - helytelenül. Nem mindenki alkalmas tacskó gazdának!)

Sok szálkás szőrű tacskó érkezik megtörten, az emberek irányába rendkívül magas bizalmatlansággal. A tacskók keményfejűségük ellenére érzékeny kutyák, nem viselik jól sem a testi, sem a lelki terrort, a fenyítések emlékei is védekezésre késztetheti őket. Sok kutyánk annyira össze van zavarodva az emberekkel való kommunikációját illetően, hogy hosszú hetekbe, akár hónapokba telhet a rehabilitációjuk.

Valójában szálkás szőrű tacskót menteni csak akkor diadalmenet, ha a kutya már immunizált (a gyerekekkel csak a baj van), ha szuka (a kanokra lényegesen alacsonyabb az érdeklődés), ha egészséges és fiatal (idős vagy nem tökéletesen egészséges kutyára elég nehéz örökbefogadót találni) és természetesen ha makulátlanul viselkedik. Minden egyéb esetben... Szóval akkor a hosszas várakozás következik, rehabilitáció, hirdetés, megismertetés, reménykedés.

Akkor nézzük, hogy kik azok a szálkásaink, akik már készek az örökbefogadásra, s mégsem kellenek senkinek. Persze nem ok nélkül, de azért minden zsáknak van valahol foltja, nem?

Kezdjük a legfrissebbel, akit még biztosan több hónapon át fogunk újra és újra bemutatni, de ha ránk cáfoltok, akkor sem leszünk szomorúak, sőt! A legújabb szálkánk Frédi, akit a gazdája adott le a váci gyepmesteri telepen viselkedési problémái miatt. Felnőtt, határozott jellemű, de rutinos gazda által kezelhető kutya, aki szoktatás után más kutyákkal is jól kijön. Konoksága, latinos temperamentuma miatt rutinos gazdi mellé ajánljuk. A lakásban élést most tanulja, de nem reménytelen. Jelenleg egyetlen helyzetben mutat agressziót: ha valaki fel akarja emelni, de már ilyenkor sem harap, hanem odakap, ami nagy előrelépés az indulóállapothoz képest. Igyekszünk kizárni annak a lehetőségét, hogy valamilyen fájdalomra reagál így, s nem csak hisztis dominanciából. Ideiglenes befogadót is keres!

Bajusz egy három év körüli, szálkás szőrű tacskó - terrier keverék kan, aki mostanra már oltott, chipezett, ivartalanított. Emberekkel barátságos, de más kutyákkal elég hepciás, határozott karakter, így inkább egyedüli kutyának ajánljuk. Kisállat mellett sem tartható. Egy sportos, hozzáértő gazdi mellett álomkutya válhatna belőle. A gyerekeket nagyon szereti, maximálisan megbízható velük, így családi kutyának is ideális, ha a gyerekek nem terrorizálják őt. Bajusz egy vidéki menhelyen már hosszú időt eltöltött a gazdisodás szempontjából eredménytelenül, most a tárnoki kennelsorunkon várja a sétáltatókat, de gazdára találásáig egy ideiglenes befogadónak is nagyon örülne.

Az Illatos út egyik állatorvosa egy népszerű blogot ír, s van egy hozzá tartozó Facebook oldala is. Azon jelent meg először a nagyobb publikum számára Orsó, a vak szálkás szőrű tacskó, akit nagyon megviselt a bezártság. Tulajdonjog-fenntartással került hozzánk, jelenleg ideiglenes befogadónál él. A hét év körüli kutya valóban nem lát, a látását műtéti beavatkozással sem lehet visszahozni, viszont egész életében cseppenteni kell a szemét, illetve éves kontrollt igényel. Orsó a hirtelen mozdulatokra odakapással reagál, így gyerekek mellé nem fogadható örökbe. Viselkedését inkább a vaksága határozza meg, nem dominancia, de más kutyákkal sem tökéletes a viszonya, ha pórázon találkoznak. Második kutyának, egy nyugodtabb szuka mellé lenne ideális, hogy biztonságos is jelentsen számára a társaság, és hogy ne is legyen egyedül. Orsó szobatiszta, a lakásban szépen viselkedik, a város zajához szokott kutya.

Mérges, a három év körüli kan egy vidéki gyepmesteri telepről érkezett, ahol egy őrjöngő fenevad hírében állt, megérinteni sem tudta senki, úgy harapott, csípett, rúgott, nekiugrott a közeledő ember láttára a kennel rácsozatának is. Ilyen esetekben két ok lehetséges: extrém dominancia vagy az emberekkel való olyan mértékű bizalmatlanság, amely agresszióba fordul. Mérgesben mind a kettőből van, de szerencsére mostanra már egyre kezelhetőbb mértékben. Soha nem lesz 100%-ig megbízható kutya, de egyre alakíthatóbb, s gyakorlatilag mostanra sikerült elérnünk, hogy mindenki, egészen pontosan bárki, akár gyerekek is kivihetik pórázon sétálni, hiszen ebben a helyzetben mindenkivel kedves, barátságos. Nagyon szeret mozogni, sétálni. Más kutyákkal fenntartással jön ki, inkább egyedüli kutyának ajánlanánk egy rutinos, elkötelezett gazdi mellé. Jelenleg tárnoki kennelsorunk lakója, így amíg nem jön el érte a gazdi, addig örömmel fogadja a sétáltatókat, illetve ideiglenes befogadót is keres.

Egy öreg kutya soha nincs igazán a helyén, ha a kennelsoron landol, de Birtok esetében különösen fontos lenne, hogy sürgősen gazdát vagy legalább ideiglenes befogadót találjunk számára, mert a szeme napi többszöri kezelést igényel, s lényegesen nagyobb odafigyelést, mint amit mi jelenleg biztosítani tudunk számára. Birtok tíz éves elmúlt, tehát benne van a korban, de aktív, agilis, imád sétálni. Minden emberrel barátságos, a gyerekekkel is maximálisan megbízható. Nem egy békésen fekvő kutya, igényli a foglalkozást, odafigyelést. Nagyon jó agyú, könnyen és gyorsan tanul. Szökésre hajlamos, így csak lakásban tartással fogadható örökbe, de gondot okozhat, hogy indulásként esély van arra, hogy nem lesz szobatiszta. Más kutyákkal a séták során tökéletesen kijön, de csak szuka kutya mellé javasolnánk őt másodiknak. Idős kora és mérsékelten jó szíve miatt már nem kerül ivartalanításra, így ivaros szuka mellé nem adjuk őt örökbe. Jelenleg a tárnoki kennelsoron várja a sétáltatókat, de egy ideiglenes befogadónak is nagyon-nagyon örülne.

A beragadtak közül a jelenlegi egyetlen szuka Kerep, de ő viszont már több, mint egy éve van a gondozásunkban... Kerep retteg a férfiaktól, így elsősorban női gazdira számítanánk vagy olyan rutinos örökbefogadó családra, aki a mélyen gyökeredző félelmek feloldását vállalni tudja. Kerep emellett szeparációs szorongó, s ilyenkor sajnos nem csak hangokat ad, hanem rombolhat is, így a rutin nem túlzó elvárás a leendő gazdától. Bár ezen a területen van előrelépés ideiglenes befogadójának köszönhetően, de még bőven van hová fejlődnie. Kerep egyébként egy végtelenül kedves, nyugodt kutya, aki más kutyákkal is jól kijön, szobatiszta, a lakásban, ha nincs egyedül, szépen viselkedik. Sétálni szeret és tud is, az autótól sem retten meg. A méreteit illetően a standard határa feletti, 10 kg körüli kutyalány. Tapasztalatból tudjuk, hogy a Kerep-típusú kutyákkal a kezdeti időszak küzdelmességét követően rendkívül egyszerűvé válik az élet, hiszen ők azok, akik a szeretetre, türelemre hihetetlenül jól reagálnak, de az tény: a kezdetek esetükben tényleg nagyon nehezek.

Jelenleg rajtuk kívül még négy szálkás szőrű védencünk van, de közülük Lazac és Mogyimanó gazdijelöltesek, hamarosan kirepülnek a gondozásunkból, Tarsókára, a nem olyan régen visszakerült szálkás szőrű törpe tacskó szukára van egy ígéretes érdeklődő, Bérc baba pedig még mindig nincs oltható állapotban, mert folyton visszaesik a hasmenéses gondjai fogságába, s hol jobban van, hol rosszabbul. Amíg nem tudjuk őt stabilizálni, addig nem gazdikereső.

Ha a fenti szálkák közül valaki úgy érzi, hogy

- megtalálta élete kutyáját, szeretett társát

vagy

- átmeneti otthont tud biztosítani valamelyiküknek,

akkor jelentkezzen az info@futrinkautca.hu e-mail címen. Minden megosztást megköszönünk, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy kinek az ismerősei közül bukkan fel az, akire olyan régóta várunk. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése