2014. február 11., kedd

Nyomokban tacskót tartalmaz?

A tacskó fajtamentéshez rendszeresen kerülnek tacskó keverékek - ez ténykérdés. Azt már kevesen tudják, hogy ezeknek a mentéseknek csak egy része tudatos, a másik részüket a kényszer vagy a félinformációk juttatják a gondozásunkba, merthogy minden kutya, amelyik kisebb, mint egy sámli, az tacskó, s mindegyik, amelyik nagyobb, az német juhász. Természetesen, ha már igent mondtunk, sokszor látatlanba - "De biztosan tacskó?" "Igen, igen, biztosan, egy helyes kis tacskó lányka." - egy-egy kutyára, akkor vállaljuk az átvételét, mentését, s az azzal járó felelősséget is, hogy örökbeadásáig tartjuk. S ez az idő, tekintettel arra, hogy a keverékekre, mégha tacskó keverékekről is van szó, nincs fokozott érdeklődés, sokszor elég hosszúra is nyúlhat. Ezzel a bejegyzéssel igyekszünk rendszerezni a mostani gazdára váró mixeinket vagy sokszor akár azokat a kutyákat is, akik talán még nyomokban sem tartalmaznak tacskót... Egy dologban mindannyian egyeznek: nagyon szeretnének maguknak végleges otthont találni. Ha valamelyikükbe a leírás alapján beleszeret bárki, az info@futrinkautca.hu e-mail címen jelentkezhet. Egyes kutyák esetében ideiglenes befogadót is keresünk, ezt a leírásban külön jelezzük.

2013. március 9-e nem volt egy sikeres nap a fajtamentés életében, mert az aznap mentett két kutya a mai napon is a gazdára várók között van. Mind a ketten közösek abban, hogy sikerült már őket korábban véglegesnek hitt otthonba helyezni, de aztán visszakerültek hozzánk... Az illedelmesség okán kezdjük a hölggyel...

Kerep a salgótarjáni menhelyről került hozzánk, mint túlméretes tacskó, valójában nagyon típusos szálkás szőrű tacskó keverék. Nem idős kutya, de az egészen biztos, hogy sok mindent tapasztalt már az életben, így rutintalan gazdának nem ajánlott, s nem azért, mert Kerep annyira rossz kutya lenne, mert nem az. Szobatiszta, lakásban szépen viselkedik, más kutyákkal tökéletesen kijön, pórázon szépen sétál, az autót ismeri. Mi lehet akkor a gond? Kerep bizonyos férfiaktól nagyon tart, így számára kifejezetten problémát jelent egy légtérben élni egy férfival. Most írhatnánk, hogy ebből fakadóan egyedülálló nőt vagy női párt keresünk számára, de ha egy törődő, odafigyelő, Kerep félelmeit oldó, férfit is tartalmazó családot találunk számára, annak is örülnénk. Az viszont fontos, hogy Kerep esetében a zajos, erős férfibázisú családok kiesnek, de csak van valahol számára is egy igazi otthon...?

A másik márciusi ifjú Hibrid, akit még csak nem is mi mentettünk, hanem egy másik állatvédő csapat, viszont mivel csak a begyűjtésig volt tervük, így a segítségünket kérték a tacskó keverék számára. Nos, Hibrid az, aki valószínűleg nem tacskó ősökből keveredett, de tény, hogy nem egy robusztus kutya a maga 8-10 kg-jával. Hibrid az ismerősei számára egy vidám, játékos, felszabadult, minden lében kanál kutya, aki minden más kutyával jól kijön, élvezi a nagy szaladgálásokat, de a lakás kényelmét, melegét is. Szobatiszta, pórázon szépen sétál, megfelelni vágyása hatalmas. Problémát az okoz az ő esetében, hogy idegenekkel bizalmatlan, s a hirtelen helyzetekre félelemből fakadóan odakapással reagálhat, így gyermekek mellé nem örökbefogadható. Türelmes, nyugodt családot keresünk számára, ahol a fejlődésének útja pozitív megerősítéssel van kikövezve. Ő az egyik tacskó keverék védencünk, aki számára szeretnénk ideiglenes befogadót találni lehetőség szerint önkéntes alapon, de ha valaki csak költségtérítéssel vállalná, arról is tárgyalhatunk.

Venom az egyik legdrámaibb tacskómentésünk alanya, merthogy ő nem akart egyáltalán jönni... Egy vidéki család találta őt, egész pontosan beköltözött hozzájuk, de a család nem tudta megtartani, segítséget kért úgy, hogy a kutya egyáltalán nem kért a korlátozásokból, nem hogy a pórázt nem ismerte és viselte el, de azt sem tűrte, hogy a nyakánál simogassák vagy megérintsék. Nem volt egyszerű elnyerni a bizalmát annyira, hogy végül pórázra véve, s a sikítással nagyjából az egész falu figyelmét felébresztve bekerülhetett a szállítóboxba. Venom azóta az érzelmekkel teli nap óta sokat fejlődött, de gyermekek mellé a korábbi életéből fakadó félelmei miatt nem fogadható örökbe. A pórázra vétel most sem minden esetben egyszerű, illetve a számára nem tetsző helyzetekben odakaphat, így rutinos gazdát keres, aki nem rémül meg egy-egy ilyen esettől, hanem igyekszik a mások által a kutyába táplált félelmeket oldani. Venom szintén azon kutyáink egyike, akinek szeretnénk ideiglenes befogadót találni, akár költségtérítéssel is.

Gondolta volna bárki, hogy egyes gazdák képesek azért leadni egy kutyát, mert "hullik a szőre"? Ha nem, hát bemutatjuk ennek a döntésnek az élő áldozatát, Mügét, a fiatal-felnőtt tacskó keverék szukát, aki ilyen indokkal érkezett, s sajnos tényleg nem a szerencse gyermeke, mert se nem rövid, se nem hosszú szőrű bár nem hullik erősebben, mint társaié, cserében viszont sokkal jobban látszik a lakástextileken. Müge azokkal, akiket ismer, kedves és barátságos, de idegenekkel nagyon bizalmatlan, nehezen épít kapcsolatot, a megismerése, s szívének elnyerése időigényes feladat, de megéri megpróbálni. Müge jelenleg ideiglenes befogadónál lakik, így tisztában van a pórázon sétálás szabályaival, szobatiszta, s egyedül is hagyható arra az időre, amíg a gazdi dolgozni megy.

Tütyi egy "falusi tacskó" szuka, ahhoz illő karakterrel, mert bár emberekkel alapvetően kedves, de más kutyák társaságát csak akkor viseli el, ha azok teljes mértékben alárendelődnek neki, ha nem, akkor egy kis konfliktustól sem riad vissza. Tütyi egyedüli kutyának ajánlott olyan helyre, ahol a kezdeti bizonytalanságokon átsegítik, mivel nem ismeri a város zaját, a városi körülményeket, pórázon nagyon esetlenül sétál, a szobatisztasága sem tökéletes. Tanulnivalója lenne tehát még bőven, de kinél teheti ezt meg egy 7-8 éves kutyahölgy? Tütyi szintén az ideiglenes befogadóra váró kutyák táborát erősíti.

Az Illatos útról kettő tacskó keverék is van a gondozásunkba. Az egyikük az egy év körüli hosszú szőrű keverék, Gida. Rendkívül jó idegrendszerű, mindenkivel maximálisan barátságos, érdeklődő, nyitott kutya, aki más kutyákkal is tökéletes viszonyt ápol. Szobatiszta, a lakásban szépen viselkedik, autózni szeret és tud. Ő az a kutya, akit akár kisgyermekes családok is bátran választhatnak, mert egyszerűen nincs benne semmi agresszió, de félelem sem, kiegyensúlyozottsága miatt elsőkutyás gazdiknak is remek választás. Ami nála gondot jelenthet, hogy van egy olyan félelmünk-vélelmünk, hogy esetleg nem hall vagy nem hall jól, de annyira ügyesen kompenzál, hogy nem tudjuk eldönteni, hogy tényleg így van vagy csak figyelmetlen... Mindenesetre Gidával kapcsolatban nem tudunk semmi rosszat mondani, mind a hat kilója csordultig telt szeretettel, igazán nem egy problémás darab, ami a tacskók között igazi unikummá teszi őt. Szeret sétálni, de nem óriási a mozgásigénye, mégis örülnénk neki, ha leendő családja nem csak a ház körüli köröket róná vele, hanem rendszeresen kirándulnának is.

A másik ex-Illatos úti védencünk Lucy Ewing, aki már hét éves, s akit idős gazdája halála miatt adtak le az Illatos útra, ahol a legkisebb mértékben sem próbálta eladni magát, gyakorlatilag láthatatlanul élt egy kutyaházban. Lucy Ewing szobatiszta, s lakásban szépen viselkedik, a kényelmet nagyon élvezi. Bár korábban más kutyákkal élt együtt, illetve nálunk sem volt kifejezett probléma, de mivel dominanciára hajlamos, így egyedüli kutyának ajánljuk, rutinosabb gazdi mellé. Lucy egy kiegyensúlyozott, emberközpontú, agilis kutya, aki a tacskók méretét meghaladja ugyan, de viselkedésében nagyon is hasonlít hozzájuk.

Csók egy költözési áldozat, egy újabb olyan családból, ahol a költözés napján realizálják, hogy van egy kutyájuk is, akit a legkisebb mértékben sem szeretnének magukkal vinni az új otthonunkba, s hirtelen minden kapu zárva - merthogy az állatvédők többsége folyamatos teltházzal küzd - így felmerül az altatás lehetősége is. Így járt Csók is, aki a maga négy évével annyit sem érdemelt volna, hogy egy igazi esélyt kaphasson a családjától, viszont szerencséje volt, hogy az egri állatvédők utolsó utáni kétségbeesésükben a segítségünket kérték, így Csók élete biztonságba került, most már csak egy ideiglenes befogadót vagy végleges otthont keres. Csók egy félénk, de barátságos, ragaszkodó, az emberek iránt bizalommal forduló, kedves kiskutya.

A halál gyakran pecsételi meg az egykori gazdi szeretett kutyájának a sorsát is, hiszen az örökösök egy része úgy gondolja, hogy az ingatlant igen, az ingóságokat, köztük adott esetben a kutyát, macskát már nem feltétlenül szeretné átvenni a hagyatékból. Így járt Pláne is, aki tippünk szerint egy tacskó - jagd terrier keverék, erre utal rendkívül rövidre vágott farka is, illetve tacskósan hosszú gerince. Hét boldog esztendő adatott neki a gazdival, aztán a gazdi halála után az utca. A kis balek el sem mozdult az utcából, nem tudta mire vélni, hogy miért nem engedik be a kapun... Egy szomszéd sajnálta meg, s vette magához addig, amíg a gondozásunkba nem kerülhetett, most pedig a kennelsoron várja, hogy jelentkezzen érte egy ideiglenes befogadó vagy végleges gazdi. Pláne egy rendkívül emberközpontú kutya, akinek nagyon fontos, hogy a gazdi közelében lehessen. Szuka kutyákkal jól kijön, kan kutya mellé nem ajánljuk.

A másik haláleset árvájának az elhunyt hozzátartozója kérte a segítségünket, s az átvételig megoldotta a kutya elhelyezését. Nagy különbség az előző esethez képest! Lenor egy hét éves, szálkás szőrű tacskó keverék kan, akinek mindig is voltak viselkedési problémái, melyek a bizonytalansággal kevert mérsékelt dominanciájából fakadnak, így számára rutinos, elkötelezett gazdit keresünk. Jó pont, hogy mindig lakásban élt, így szobatiszta, a lakásban nem rongál, pórázképes és a városi zajokat ismeri. Viselkedési gondjai miatt gyermekek mellé nem örökbefogadható!

Végezetül egy friss gyűjtés, Csokita, a hosszú szőrű tacskó keverék szuka, akit gazdája adott le egy másik állatvédő szervezetnél, akik a segítségünket kérték. Egyelőre az ő megismerési folyamatának nagyon az elején tartunk, így azt sem tudjuk pontosan meghatározni, hogy kinek is ajánlanánk őt, de alapvetően egy jó idegrendszerű, kedves kutya, így reményeink szerint nem sokáig kell a gazdimentes időszakot elviselnie.

Rajtuk kívül vannak még tacskó keverékek a gondozásunkba, de őket már látogatják, esetleg meg is van a potenciális gazdi, csak a fuvarokat, családellenőrzéseket szervezzük. Ők az élő példái annak, hogy nem csak a fajtatisztának sikerülhet. Reménykedünk abban, hogy a most bemutatott sokak számára is eljön majd az az idő, amikor a nyaralásukról küldik nekünk a beszámolót, ahol a képeken szeretői gazdáik mellett vigyorognak. Így legyen!

1 megjegyzés:

  1. Gida ideigleneseként jeleznénk, hogy időközben kiderült, teljesen jól hall, csak szelektíven.... :)

    VálaszTörlés