2010. június 15., kedd

23. hét - végre utolérem magam!

A 23. héten egy védencünket sikerült gazdához adnunk, és ha nem lenne fokozott az igény a  rendelkezésre álló helyekre tacskó ágról, akkor ezzel az ütemmel tökéletesen elégedett is lennék. Lajbit amúgy is szerencsétlennek tekinthető, mivel több gazdijelölttel is bírt, de valahogy amikor eljött volna a költözés ideje, a gazdijelöltek eltűntek. Most viszont nem állíthatta meg semmi, így a III. kerületbe tette át székhelyét és a visszajelzések alapján tökéletesen alkalmazkodott új gazdái életviteléhez.

Gauss, a körmendi macsó és Troll, a talált "óriás" átestek az ivartalanításon. Sokan és sokszor megkérdezik, hogy a kan kutyák esetében miért ragaszkodunk az ivartalanításhoz, erre most a két tacskó úrfiról szóló híradás keretén belül, röviden válaszolok. Általános elv, hogy Egyesületünk ivarosan kutyát nem ad örökbe, különleges esetekben térünk ettől csak el, de nem minősül különlegesnek, ha egy kutyának úgy pld. nagyobb lenne, egyéb szempontok miatt, az örökbefogadási esélye, sokkal inkább számít az életkor (kölyköket nem műttetünk meg, de a gazdák számára ezt előírjuk és ellenőrizzük is), illetve az egészségügyi állapot (idős, beteg kutyáknál vagy súlyos betegség esetén nem kockáztatjuk egyetlen védencünk életét sem feleslegesen, de az életkor önmagában általában nem befolyásoló tényező).
A kanok esetében az ivartalanítás ugyanúgy csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulásának esélyét, illetve gyakorlatilag megszűnik a szukák iránti intenzív, esetenként kalandozásra is csábító szexuális érdeklődés, tehát a kutya nem lesz kitéve annak, hogy a tüzelési időszakban útra kelve baleset érje, illetve még véletlenül sem marad alkalmas arra, hogy újabb, nem kívánatos almokkal örvendeztesse meg kis hazánkat, különösen, hogy védenceink többségénél sem a genetikai háttér, sem az egyéb tulajdonságok nem jogosítanák fel arra, hogy a fajta formálásába beavatkozhasson. Most talán sokan megkérdezik magukban, hogy ha törzskönyves, esetlegesen jó családból származó kutya kerül a gondozásunkba, miért ugyanez a protokoll? Ha a tenyésztő az érintett kutyát nem tudja vagy nem kívánja visszavenni, számunkra az adott állat nem tér el a többi mentvényünktől, tehát az eljárásrend változatlan. Egy tetoválás vagy MEOE chip csak a tenyésztői felelősséggel együtt eredményezheti a beavatkozás mellőzését, de erre sajnos rendkívül ritkán kerül sor és nem rajtunk múlik. Pedig egyre több az azonosított kutya.
A vízmosásból mentett tacskó ősökkel is rendelkező keverék szuka, Theodóra és hat kölyke elérték a 2 hetes életkort, így át kellett esniük az első féreghajtáson. Jól vették az akadályt, de megerősítettek minket abban, hogy szükséges a kellő óvatosság és odafigyelés, merthogy ürülnek a férgek rendesen. Ezek a szörnyetegek néhány hét múlva már igazi gurméként falták volna fel szép lassan ezeket a gyönyörűséges babácskákat. Két hét múlva esedékes az újabb féreghajtás, aztán rá két hétre jön az első oltásuk is, illetve chipet is kell kapniuk. 3-5 hét múlva kirepülnek a kis tündérek a fészekből, szigorúan benti tartással és ivartalanítási kötelezettséggel. Egyben kérünk minden támogatónkat, hogy ha teheti, járuljon hozzá a kis család költségeihez, mert a hat kölyök + mama oltásai, chipje szép összeget fog felemészteni.

A hétvégén Egyesületünk a Récsei Fressnapf Áruházában gyűjtött száraztápot. Nagyon sikeres volt a nap, mivel három fiatal segítőnk - Miriam, Hanna és Sára - minden (csáb)erejüket bevetve ösztönöztéka a Fressnapfban járókat, hogy járuljanak hozzá védenceink ellátásához. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése